KOMMENTAR

IS har tagit på sig terrordåden i Paris

5:17 min

Extremiströrelsen IS har officiellt tagit på sig terrordåden i Paris, där hittills 128 personer har dödats och 200 skadats. Det är första gången en så stor, samordnad attack, genomförs i Europa. Ekots utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg intervjuades i en av extrasändningarna.

I ett uttalande som lagts ut på nätet säger IS att deras anhängare genomförde attackerna på flera ställen i Paris och att noggrann planering låg bakom. Attentatsmännen var både självmordsbombare och tungt beväpnade personer, enligt uttalandet från IS.

Ekots utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg intervjuades i vår extrasändning och sa då att skalan i den här attacken är något helt nytt för Europa. 

– Samordnade attacker i stor skala är något säkerhetstjänsterna i Europa har fruktat länge, men som vi tidigare inte har behövt vara med om, säger hon.

Tidningen the Independent rapporterar att IS propagandagrupp, the al Hayat media center, har tagit på sig de här terrorattackerna. På vilket allvar ska man ta en sådan uppgift?

– Jag tror man ska vara försiktig. Ser att nyhetsbyrån Reuters säger att det finns en video från IS där någon säger att "Frankrike kommer inte att leva i fred så länge bombningarna av IS fortsätter", men den är odaterad.

Den franske terrorexperten Alain Rodier sa tidigare i vår sändning att det egentligen bara kan handla om två grupper, endera den så kallade Islamiska staten eller också någon gren av al-Qaida?

– Det är en rimlig tanke. Men det betyder inte att det organisatoriskt är någon av de grupperna. Vi minns från attackerna i januari mot Charlie Hebdo och den judiska kosherbutiken att där hade en av terroristerna svurit trohet till IS och en annan hade kontakt med al Qaida på arabiska halvön. Det betyder ju inte att attackerna verkligen var planerade centralt av någon av de grupperna.

– De personer som genomförde attackerna i Paris behöver inte heller nödvändigtvis verkligen ha varit organiserade av någon av de här grupperna. 

– IS uppmanar ju sina anhängare att själva organisera terrordåd i Europa och västvärlden och deras strategi har ju varit att inte fokusera på stora spektakulära terrordåd utan istället fokusera på statsbygge.

Om man tittar på tillvägagångssättet, vilka slutsatser kan vi dra?

– Att detta är något helt nytt för Europa. Just den här skalan. Samtidiga, samordnade attacker. Synkroniserat, sofistikerat på så sätt, på flera platser där man visste att det skulle samlas mycket människor på fredagskvällen. Detta har inte hänt i Europa förut på det sättet. Dessutom hade attentatsmännen både vapen som de sköt med och självmordsbälten. 

– Tillvägagångssättet påminner om attentatet i Bombay i Indien 2008. Risken för en liknande attack har säkerhetstjänsterna överallt i Europa fruktat och studerat sedan dess. Och nu kom det för första gången. Självmordsbombare har vi sett i Europa förut, till exempel i London och i Stockholm där Taimur Abdulwahab misslyckades. Men den här skalan är något nytt. 

Det säkerhetspolitiska läget för Frankrike? Hur ser det ut?

– Frankrike har länge spelat en avgörande roll i insatser mot jihadister i olika världsdelar och även mot IS i Irak och nu sedan i slutet av september även i Syrien. 

Följ Ekots direktrapportering eller läs vår uppdaterade huvudartikel om dåden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista