KOMMENTAR

Mellanösterns ledare fördömer terrordåden i Paris

3:09 min

Från officiellt håll i hela Mellanöstern hörs nu mycket kraftfulla fördömanden av terrordåden i Paris. Samtidigt finns en underton i det som sägs på sociala medier av att "detta har vi varnat för länge". Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén kommenterade i en av våra extrasändningar.

Fördömanden av terrordåden i Paris har kommit från Saudi Arabien, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Qatar och Egypten, där man beklagar, fördömer och slår fast att "dessa kriminella dåd går emot allt vad vår heliga tro lär ut"

Men det finns också en underton i samtliga länder i Mellanöstern av att: "Vad var det vi sa. Ni i Europa har kritiserat oss för att vi använder hårda nypor mot extremister, nu drabbas ni själva."

– Det här är kommentarer som har hörts från såväl egyptier som israeler under flera år, varningar för att "det naiva Europa" snart kommer att drabbas, sa Cecilia Uddén.

– Från Iran hörde vi också en parlamentsledamot som ska ha sagt att "Om Frankrike inte kan skydda sin egen befolkning mot IS så borde de söka hjälp hos Iran." Och det är ju en koppling till resonemanget om att Iran behövs i bekämpandet av IS i både Syrien och Irak.

Så det här kan komma att användas i just den diskussionen, kring IS och Syrien och förhandlingarna kring Syrien?

– Det kan det säkerligen komma att göra, men just nu är det här för färskt för att vi ska kunna veta vad det kan leda till i förhandlingarna. Däremot så ser vi nu kommentarer från många andra håll i arabvärlden, särskilt i sociala medier.

En kommentator sa att "Ni måste förstå att det som gjorde terroristerna så förbannade, det var Europas humana och ansvarsfulla mottagande av flyktingar".  

– Det är ett påpekande om att denna attack i Paris inte riktades mot de officiella symbolerna, inte mot Champs Elysées, Notre-Dame, Triumfbågen och så vidare, utan mot platser där det unga, progressiva, toleranta, multikulturella Frankrike samlas. Konserthus, fotbollsarenor, restauranger, uteliv.

Det har ju varit flera andra terrordåd, i Beirut häromdagen och det spekuleras kring om även den ryska flygplanskraschen i Sinai var ett bombdåd. Mellanöstern är ju också drabbat. Vad säger man om det?

– Ja det är väl framför allt Mellanöstern som är drabbat, Turkiet, Libanon, Egypten, bara de senaste veckorna. Och det är ju också något som många här påpekar att "vi lever med detta hela tiden".

– Men man säger också att de som nu försöker lägga skulden på flyktingar som kommer till Europa behöver påminnas om att flyktingarna flyr från just denna typ av terror.