Världsledare fördömer dådet

1:39 min

Bestörta, chockade och arga. Ledare världen över fördömer attackerna i Paris.

– Vi, er tyska vän, lider med er. Vi gråter med er, och vi kommer tillsammans med er kämpa mot de som gjort något så ofattbart mot er, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Frankrike har erbjudits hjälp, bland annat i form av Tysklands särskilda antiterrorenhet.
Angela Merkel har extrainkallat sina ministrar i dag med anledning av attackerna i Paris.

Även Storbritanniens premiärminister David Cameron har meddelat att han i dag ska hålla i ett krismöte.

På många platser i världen skärps nu säkerheten avsevärt. I de amerikanska städerna Washington och New York har tungt beväpnad polis placerats ut på allmänna platser som säkerhetsåtgärd.

Även inför G20-mötet som i morgon inleds i Turkiet höjs säkerheten.

Samtidigt har skyskrapor, byggnader och monument i flera städer under natten lysts upp i den franska Trikolorens färger blått, vitt och rött. World Trade Center i New York och självständighetsmonumentet "Ängeln" i Mexico City är några exempel som lysts upp i solidaritet med Frankrike.

Ledare världen över har uttryckt sin sorg och ilska över vad som skett, och fördömt terrordåden som kallas barbariska och chockerande.

Flera har själva erfarenhet av attacker i deras respektive länder. Det dåd som krävt flest liv i Europa är terrorattacken i Madrid 2004 då 191 personer dog, och Spaniens utrikesminister uttalade sig i natt:

– Det här bekräftar den stora utmaning som vi står inför, en enorm och hemsk utmaning, sade Jose Manuel Garcia Margallo. 

USA:s president Barack Obama har erbjudit Frankrike sin hjälp:

– Vi står redo att bistå med den hjälp som Frankrikes folk och regering behöver. Det här är en attack mot inte bara Paris och det franska folket, utan det här är en attack på mänskligheten och de värderingar som vi delar, sa Barack Obama.