Furtenbach: Nya lagar redan på gång

1:28 min

Den svenska regeringen kan få skäl att skärpa lagarna ytterligare, även om den nu mest refererar till tidigare beslut.

I Sverige kommer vi förstås se fler poliser ute, mer bevakning på ett antal platser. Och en större nervositet.

Därefter kommer debatten om hur man ska bekämpa terrorn att ta ny fart. Den har trängts undan av allt fokus på flyktingmottagning.

Den här gången ser regeringen inte framför sig att attentaten ska utlösa en ny våg av skärpta lagar i Sverige. Det beror på att många skärpningar redan är på gång. Bakgrunden är dels de terrordåd vi haft bland annat tidigare i Paris och i Köpenhamn, men även Säpos larm om att ett par hundra svenskar beräknas strida för IS.

Sedan får man förstås se om den bedömning står sig. 

EU:s inrikesministrar kommer att mötas snart, vilket kan starta en process som resulterar i krav på nya lagar även i Sverige. Och så beror det förstås på hur högt tonläge det blir i i debatten här hemma.

Det var en rad skärpningar av lagarna som redan var på gång innan händelserna i Paris.

Det ska bli straffbart att resa för att begå terrordåd, att organisera och betala resorna, och att träna för terror. Själva stridandet kan också kriminaliseras.

Det ska också bli straffbart att bara beställa ett smuggelvapen. Straffen kommer att skärpas för att inneha handgranater eller andra sprängmedel. Det kommer också bli svårare och dyrare för den som flera gånger begär att få ett nytt pass.

Regeringen har också aviserat att utländska insatsstyrkor ska kunna arbeta i Sverige. Säpo, Must och FRA ska lättare kunna dela information digitalt. Försvaret och polisen ska få öva tillsammans.

Dessa är bara några av alla förändringar, det finns fler.

Men utifrån det som hänt i Paris, nämner inrikesminister Anders Ygeman enbart är att regeringen kommer snabba på arbetet med att ändra lagen så att polisen får avlyssna krypterade samtal.

Det handlar om krypterade samtal via internet, till exempel Skype. Det arbetet har inte börjat.

Det skulle förvåna om det inte blev mer ändå, ingen vill bli anklagad för att sitta med armarna i kors efter en så här fruktansvärd händelse.