Terrorexpert Magnus Ranstorp Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
Terrorexpert Magnus Ranstorp Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Forskare: Kan vara olika kopplingar till IS

2:24 min

Terrorhotet mot Frankrike har varit omfattande under en längre tid. Det säger terrorforskaren Magnus Ranstorp som är forskningsledare på Försvarshögskolan, efter gårdagens attacker.

Flera attacker har avvärjts de senaste åren säger han.

– Bara under de senaste två åren har man avvärjt åtminstone 14 attacker. Tre har genomförts i Frankrike och då har man haft kopplingar antingen till islamiska staten direkt eller så har det varit sympatisörer som genomfört det, säger Magnus Ranstorp.

Om det är Islamiska staten som ligger bakom så innebär det en eskalering, säger Ranstorp.

– Det har ju varit en tydlig konfrontation mellan Frankrike och Islamiska staten. Frankrike har ett mycket svårt säkerhetsläge eftersom nästan en tredjedel av de utländska stridande med Islamiska staten som kommer från väst kommer från Frankrike.

Fransmännen har länge förberett sig för just en sådan här incident, säger Ranstorp, även om omfånget och platserna är överraskande.

När det gäller kopplingarna till Islamiska staten så finns det olika variationer av kopplingar.

– Det kan ha varit direktstyrt, det finns en enhet inom islamiska staten som planerar externa terrordåd mot olika måltavlor, både i regionen och mot väst.

Sedan finns det individer som har kopplingar och som blivit ombedda att organisera lokala attacker, och då drar de med sig individer.

– Så det kan vara en massa olika variationer av detta. Det behöver inte vara centralt styrt, utan det kan vara individer som haft samröre med islamiska staten. Som sympatiserar med dem, som har material och som har organiserat detta själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista