Terrorattacken i Paris minut för minut

Paris chefsåklagaren Francois Molins leder utredningen av fredagens terrordåd i Paris. På en presskonferens tidigare i kväll kunde han ge en detaljerad beskrivning av händelseförloppet.

Han kom också med nya siffror om döda och skadade i attentaten. 352 personer uppges nu vara skadade varav 99 allvarligt. 129 personer har hittills dött som en följd av terrorattackerna. Sju terrorister har också dött vid attackerna.

En utredning om organiserat och planerat mord i relation till ett terrornätverk och för samröre med kriminella terrorister har inletts.

Såhär sade chefsåklagare Francois Molins om händelseförloppet:

  • En första explosion ägde rum på Stade de France vid dörr D klockan 21.20. En självmordsbombare utlöste en sprängladdning. Ett syriskt pass hittades senare på platsen. Personen var inte tidigare känd av de franska myndigheterna.
  • Klockan 21.25 besköts personer som satt på baren Le Carillon inne i Paris och på restaurangen Le Petit Cambodge med kalasjiikov från en bil som enligt vittnesuppgifter liknade en Seat Leon. 15 av de personer som besköts där har nu avlidit.
  • Några minuter senare klockan 21.30 vid dörr H på Stade de France, exploderade en andra självmordsbombare med samma utrustning som den förste.
  • Två minuter senare klockan 21.32 i korsningen Faubourg-du-Temple och rue de la Fontaine-au-Roi inne i Paris var det ännu en skottlossning, då framför Café Bonne Bière. Fem personer dödades och åtta skadades allvarligt. Vittnesuppgifter talar åter om en svart bil av märket Seat.
  • Klockan 21.36 sköts 19 personer ihjäl av personer i en svart Seat på rue de Charonne.
  • Några minuter senare på Boulevard Voltaire skadades en person allvarligt när en självmordsbombare exploderade på restaurangen Comptoir Voltaire.
  • Klockan 21.40 stannade en svart Volkswagen Polo framför konsertlokalen Bataclan. Tre personer som bar på krigsvapen steg ur och gick in i konsertsalen. De sköt med automatvapen in i publikhavet och tog gisslan ur folkmassan. Vittnen uppger att terroristerna pratade om Syrien och Irak.
  • Klockan 21.53 i Saint Denis 400 meter från Stade de France på rue de la Cockerie exploderade en tredje självmordsbombare.

- I det här stadiet av utredningen kan vi konstatera att det förmodligen handlar om tre terroristgrupper koordinerade sinsemellan som begått dåden, säger säger chefsåklagaren Francois Molins. Vår undersökning kommer att kunna avgöra allt om hur de rört sig, organiserat sig och hur de finansierats.

- Jag kan säga att en av de terrorister som varit inblandad i gisslantagandet på Bataclan har identifierats. Det handlar om en person född 1985 i Courcouronnes, känd av polisen för att ha begått 8 mindre förseelser mellan 2004 och 2010. Personen har varit föremål för en utredning av typen S (klassad som säkerhetsrisk för franska staten reds anm.) för radikalisering, men inte varit del av någon utredning med terroristkoppling, fortsätter han.

- De 7 terroristerna har använt automatkarbiner med kaliber 7,62 och identiska sprängladdningar. Alla hade likadana västar med sprängämnen och självmordsbombarna hade anordningar med batterier och avtryckare av samma sort.

- Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för dåden i videoupptagningar, i skrift och i ett ljudmontage. Dessa är nu föremål för vidare undersökning, avslutar chefsåklagaren.