Parisdådet kan drabba asylsökande i Europa

Polens tillträdande EU-minister säger att landet inte kan ta emot asylsökande från övriga EU utan "säkerhetsgarantier" efter Parisdåden, ett av flera tecken på att attackerna kan underminera EU:s asylpolitik.

Terrorattackerna i Paris kan få konsekvenser för de många flyktingar som söker sig till Europa. Flera länder har aviserat att de skärper säkerheten vid gränserna efter dåden.

Uppgifter om att ett pass som använts för att söka asyl på den grekiska ön Leros hittats nära en av de döda terroristerna väntas bli ännu ett slagträ i debatten för dem som vill stänga Europas gränser.

Konrad Szymanski som tillträder som EU-minister i Polens nya EU-skeptiska regering på måndag säger att hans land efter Parisdåden inte kan ta emot asylsökande som ska omdirigeras inom EU:s kvotsystem utan "säkerhetsgarantier", rapporterar internationella medier.

– Attackerna innebär ett ännu större behov av att revidera EU:s hantering av flyktingkrisen, säger Szymanski.

Han gick vid lördagens presskonferens inte närmare inpå vilka garantier han syftar på.

En annan som på lördagen tog Parisattackerna som intäkt för att kräva skärpta gränskontroller är Horst Seehofer, regeringschef i den tyska delstaten Bayern. Seehofer nämnde en man från Montenegro som den 5 november greps med bilen full av vapen.

Det finns anledning att tro att mannen hade koppling till terroristerna. Fallet "visar hur viktigt det är för oss att ha klarhet i vem som finns i landet och vem som reser genom vårt land", sade Seehofer.

Han leder CSU, konservativt systerparti till förbundskansler Angela Merkels CDU, och har kritiserat den tyska regeringens generösa flyktingpolitik.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière vidhöll på lördagen att det inte är klarlagt att mannen som greps verkligen hade koppling till Parisdåden, även om han hade sin gps inställd på en Parisadress. Han varnade samtidigt för att göra förhastade kopplingar mellan terrorattackerna och flyktingströmmen.

Chefen för tyska underättelsetjänsten BfV manar i en intervju som publiceras i flera tyska tidningar på söndagen till ordning och reda i hanteringen av de tusentals asylsökande som varje dag passerar tyska gränser, rapporterar AFP.

Men det är inte risken för att terrorister blandar sig med de asylsökande som Hans-Georg Maassen lyfter fram. Den finns, men är inte så stor. I stället tror han att extremister kan utnyttja den kaotiska situationen på annat sätt.

Dessutom nämner han risken för att unga asylsökande rekryteras av radikala islamister som redan finns i Tyskland.

– Vi observerar att islamister närmar sig flyktingar i mottagningscenter. Vi känner redan till mer än 100 fall, säger Hans-Georg Maassen.