Människor samlas och sörjer i Paris under lördagen. Foto: TT.
Människor samlas och sörjer i Paris under lördagen. Foto: TT.

Tre dagars landssorg i Frankrike efter terrorattentaten

"Frankrike är i krig"
2:04 min

I dag startar tre dagar med landssorg i Frankrike efter terrorattentaten i fredags kväll. 129 människor är döda, 350 skadade. Det kommer allt fler uppgifter om terroristerna. Så här lät det när skotten avbröt rockkonserten i lokalen Bataclan.

Någon har filmat med mobilkamera när terroristernas automatvapen startar i mörkret. En annan film visar hur människor flyr ramlandes ut ur lokalen på en smal gata. Över 80 personer dog därinne.

Franska journalister är tagna när filmklippen visas i tv och beskriver det som ett krig i Paris. Popgruppen U2, som ställt in en konsert här i Paris, var med och lämnade blommor på en plats i närheten av konsertlokalen i går kväll.

Många vill hedra offren. Samtidigt fortsätter polisutredningen. Pappan och brodern till en fransk medborgare som var bland terroristerna har förhörts och en husrannsakan gjordes i går kväll.

Fransmannen ska ha varit känd för att ha radikaliserats. Flera terrorister sprängde sig själva under serien av attentatet här. Enligt chefsåklagaren var terroristerna indelade i tre grupper. En av de misstänkta terroristerna ser ut att ha kommit i en grupp med flyktingar via Grekland tidigare i år.

Franska poliser samarbetar med flera länder, bland annat tätt med den belgiska polisen. Flera personer har också gripits i Bryssel.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet och pekats ut av den franska regeringen.

– Frankrike är i krig och vi nu slår nu tillbaka hårt mot fienden, säger premiärminister Manuel Valls.

Premiärministern talar om att slå till hårt både i Frankrike, Europa och att fortsätta med attackerna i Syrien och i Irak.

– Vi kommer att vinna det här kriget, säger Manuel Valls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".