"Frankrike tänker mobilisera på alla möjliga sätt"

2:47 min

Sedan attackerna i fredags har Frankrike talat om krig. Det är en markering om att Frankrike tänker ta till alla möjliga medel för att bekämpa terrorn, tror Said Mahmoud, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

– Vi är i krig, och därför måste vi ta till exceptionella åtgärder. Vi ska slå tillbaka hårt, i Frankrike, men också i Europa och vi ska fortsätta de militära insatserna i Syrien och Irak, sa premiärminister Manuel Valls i går.

Att Frankrike talar om krig är inte förvånande, säger Said Mahmoudi som är professor i internationell rätt.

– Nej, jag är inte alls förvånad. Jag ser det som en stark politisk viljeförklaring, säger Said Mahmoudi.

Men är det krig?

– Inte i folkrättslig bemärkelse. Men det är krig på så sätt att Frankrike tänker mobilisera på alla möjliga sätt, vidta alla möjliga åtgärder.

Det är just markeringen som är själva syftet med att kalla det krig, tror Said Mahmoudi. För även om det också kan ses som ett sätt för Frankrike att skapa ett större handlingsutrymme i kampen mot terrorismen, så menar han att Frankrike egentligen redan har de möjligheter som landet behöver.

Till exempel använder Frankrike redan våld i Syrien och Irak, utan att ifrågasattas folkrättsligt eftersom styrkorna är inbjudna av den irakiska regeringen.

Men vi kommer att få se hårdare tillämpning av redan befintliga terrorlagar i det så kallade krigstillståndet, tror Mahmoudi.

– Till exempel kontroll av alla som vill resa till andra länder, kontroll på flygplatser, kontroll av olika grupper som inte i vanliga fall är misstänkta men som blir kontrollerade när kontrollerna utvidgas. Och det innebär att mänskliga rättigheter riskerar att kränkas, säger han.

Dessutom ser Said Mahmoudi flera likheter med situationen 2001 när USA:s president George Bush förklarade krig mot terrorismen.

– Nu gör Frankrikes ledare exakt samma sak som president George Bush gjorde, men sen är frågan naturligtvis vad man kommer att göra efteråt. Hur man verkligen agerar, säger han.

I går sa president Holland att "attackerna är en krigshandling och då måste vi också handla efter det"