Tänder ljus för terrorns offer

1:49 min

Två dagar har gått sedan attackerna i Paris som skördade 129 människoliv. Men mitt i allt det mörka väljer människor att manifestera mot terrorn genom att tända ljus.

Utanför franska ambassaden i Stockholm kantas trottoaren av blommor och ljus och en bit bort hörs klockorna i Hedvig Eleonora kyrka ringa.

Många har skrivit små meddelanden och kort och Olivia, sju år har ritat en teckning av Eiffeltornet. Runt det små hjärtan i blått, rött och vitt.

– Det är fruktansvärt det som har hänt. Man tänker att det kunde ha hänt oss eller vi kunde ha varit där. Vi har kompisar som var bara ett kvarter från teatern. Tänk om... säger Irene Dellert som är en av alla de som stannar till utanför ambassaden.

Rädsla, sorg och ilska är känslor som nämns inför det som hänt.

Pauli Keinänen lägger en bukett rosor framför ambassadens port och säger att han tycker att terrorattacken i Paris är bland det mest fruktansvärda som hänt i Europa.

– Jag tycker det är sorgligt och fruktansvärt och fullständig egoism, så jag är väldigt ledsen för Frankrike och Europa, säger han.

På flera håll i landet manifesterar människor mot terrorn. Bland annat hölls manifestationer i Stockholm och Orsa i går kväll och under Stockholms internationella filmfestival hölls en tyst minut till stöd för offren i attacken.

Utanför franska ambassaden träffar jag Sofie, Kajsa och Felicia Lundström som är på väg hem från en trettioårsfest.

– Det känns som att alla man känner är berörda, säger Kajsa Lundström. 

Hon får medhåll av de andra.

– Det är ändå så fint att så många engagerar sig och kommer hit och lämnar blommor, säger Felicia Lundström.