Människor försvinner fortfarande utan att söka asyl

2:10 min

Många av de människor som tas till Migrationsverkets transitcenter i Malmö försvinner innan de sökt asyl, trots att det var just det som de nya gränskontrollerna skulle förhindra.

Efter att bara ha tillbringat en timme på lägret i Jägersro i Malmö har afghanen Qais Yaqoby redan sett flera personer som klättrat över stängslet.

– En del av de som har familj i Sverige ringer sina släktingar och lämnar lägret, säger 19-årige Qais Yaqoby som vill stanna i Sverige.

"Många sticker", säger andra personer som har god kännedom om transitcentret.

De som insett att de inte kan ta sig till Norge eller Finland om de lämnar sina fingeravtryck i Sverige är en grupp som gärna rymmer innan de registrerats.

Qais Yaqoby som flytt från talibanerna blev informerad redan i Tyskland om att han inte ska åka till Sverige om han vill vidare.

- Ja, självklart.

Utanför stängslet till lägret står anhöriga till de som just anlänt. En man faller utmattad omkull på trottoaren och får hjälp av sjukvårdare. En annan man, Tamer från Irak, har väntat i flera timmar på sin fru och åttariga tvillingsöner som kommit efter till Sverige och nu söker asyl efter flera år isär.

- Jag är trött, snart tar jag en madrass och lägger mig här, säger han.

Frustrationen är stor i lägret bland de som har anhöriga utanför eller vill vidare till andra länder. Dessutom är det kallt och inte särskilt inbjudande att tillbringa natten i tälten som satts upp på Migrationsverkets parkeringsplats.

För den som dessutom har en anhörig som väntar med bil eller taxi utanför är det inte särskilt svårt att klättra över stängslet och försvinna från polisens radar på några sekunder.