Obama: En attack mot den civiliserade världen

1:35 min

I Antalya i Turkiet inleddes i dag toppmötet inom G20 med ledarna för världens 20 ekonomiskt mäktigaste nationer. Det blir ett möte som kommer att präglas av terrordåden i Paris, det sa USA:s president Obama när han landat i Turkiet i förmiddags.

– Himlen har mörknat genom de förfärliga attackerna i Paris bara för en och en halv dag sedan.

Det sa president Obama i dag vid en gemensam presskonferens med den turkiske presidenten Erdogan när G20-mötet inleddes här i Antalya.

Han påpekade att G20-mötena normalt handlar om världsekonomin, men att fokus den här gången oundvikligen kommer att bli terrorismen och hur världen kan skydda sig mot den.

– Morden på oskyldiga människor, baserat på en förvriden ideologi är inte en attack bara mot Frankrike, utan en attack mot den civiliserade världen, sa president Obama.

G20 består av världens 20 ekonomiskt mäktigaste länder.

De representerar tre fjärdedelar av jordens befolkning och 85 procent av världens samlade ekonomi. Alla ledarna är här i dag, förutom Frankrikes president Hollande.

Hans stol står symboliskt tom.

Terrorismen var redan innan attacken i Paris ett av ämnena, det hade President Erdogan krävt.

Men det får nu ännu mer tyngd.

Under en arbetsmiddag i kväll ska ett gemensamt uttalande arbetas fram.

President Erdogan sa i dag att det bland annat ska innehålla en gemensam linje för hur finansieringen av terrorgrupper ska försvåras.