Blodbadet i Paris ökar trycket på militära insatser

1:56 min

I fredags i Paris, i torsdags i Beirut, dessförinnan starka misstankar om att IS låg bakom flygkraschen i Sinai och terrorattentatet i Ankara. Det går inte längre att hävda att IS fokus ligger enbart i Syrien och Irak.

Många bedömare tror att terrorattentaten i Paris kommer att öka trycket på både USA och Europa att trappa upp kriget mot Islamiska staten nu när det står klart att IS har en global strategi - med terrordåd över hela världen.

Frankrikes president har beskrivit terrordåden i Paris som en krigshandling.

I USA sa den republikanske presidentkandidaten Jeb Bush att det här är vår tids krig. Och i dag skriver New York Times liberale kolumnist Roger Cohen att Nato bör sätta in marktrupper för att besegra IS i Irak och Syrien.

En upptrappning av de militära insatserna ser ut att vara oundviklig efter Parisdåden.

Samtidigt har kriget mot IS haft viktiga framgångar den senaste tiden.

I fredags kunde den kurdiske presidenten Massoud Barzani meddela att kurdiska styrkor, med amerikanskt luftunderstöd, hade befriat staden Sinjar som invaderas av IS för mer än ett år sedan.

Samma dag genomförde USA en flygräd mot Libyen, där IS-ledaren Abu Nibal enligt uppgift dödades.

Abu Nibal var mannen som talade till västvärlden på den kusliga videon där 21 egyptiska kopter halshöggs av IS på en strand vid Medelhavet.

Dagen innan Nibal uppges ha dödats tillkännagav USA att man dödat mannen som kallades Jihadi John, den maskerade person som hörs tala på brittisk engelska på flera av IS videofilmer där man avrättat gisslan - bland dem journalisterna James Foley och Steven Sotloff.

Jihadi John anses dock inte ha varit någon viktig person inom IS, hans död har snarast symboliskt värde.

Hittills har den USA-ledda koalitionen avstått från flygräder mot IS så kallade huvudstad Raqqa i Syrien.

Det anses bero på den stora risken för civila offer.

Men det återstår att se om denna återhållsamhet kommer att kunna upprätthållas nu när kraven på upptrappning ökar.