EU kan strama åt gränser efter terrordåden

1:23 min

I Antalya i Turkiet pågår toppmötet mellan ledarna för världens ekonomiskt starkaste länder inom gruppen G20. Terrorattacken i Paris dominerar hittills mötet - och många har reagerat på att minst en av mördarna kan ha gömt sig i flyktingströmmarna.

EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker varnade i dag för vilka följder det kan få för legitima flyktingar.

– De som är ansvariga för attackerna i Paris, får inte jämföras med riktiga flyktingar och asylsökande, sa Juncker vid en presskonferens.

Bakgrunden är att det spekuleras kring att minst en av terroristerna tagit sig in gömd i flyktingströmmen via Grekland och vidare norrut i Europa.

Den slutsatsen har dragits efter att ett pass hittats på attentatsplatsen. Det finns dock ännu stora frågetecken kring hur man kan vara säker på att det var en av attentatsmännens pass.

Men spekulationerna har bidragit till att G20 verkar vara på väg mot att skärpa en gemensam plan om hårdare gränskontroller och ännu högre säkerhetsarrangemang vid flygplatser runt om i världen.

Ett uttalande om de nya planerna förväntas publiceras senare i kväll, efter att G20-ledarna ägnat en arbetsmiddag åt att diskutera terrorismen i världen.

Nyhetsbyrån Reuters har läst ett utkast till dokumentet om hårdare gränskontroller.

Det framgår inte vad det i så fall skulle innebära för det gränslösa Europa inom Schengen-samarbetet.