"Svag belgisk säkerhetstjänst utnyttjas av franska terrorister"

0:37 min

Franska terrorister drar nytta av den belgiska säkerhetstjänstens brister, anser terrorforskaren Magnus Ranstorp. Just Frankrike och Belgien sticker ut i statistiken över terrorism.

Än en gång har efterspelet till en blodig terrorattack i Frankrike förflyttats till Belgien. Efter terrordåden i Frankrike mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari i år fortsatte jakten på misstänkta terrorister i Belgien.

Räder i flera städer i Belgien genomfördes, däribland Molenbeek och Verviers. Även denna gång.

Två av terroristerna i fredagens attacker i Paris kommer ifrån Belgien. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp beror det på att terrorister i Frankrike får arbeta relativt lugnt i Belgien.

– Terrornätverket i Belgien får operera relativt ostört. Belgien har inte samma underrättelsekapacitet som Frankrike. Fransmännen är duktiga på att infiltrera och hantera terrorister. Det här utnyttjar terrornätverket och går från ett land till ett annat, säger Magnus Ranstorp.

Ett exempel är den misstänkte gärningsmannen, en fransk medborgare med rötter i Algeriet, som attackerade det judiska museet i Bryssel i maj 2014. Han åkte från Frankrike och genomförde dådet i Belgien. Samma mönster går igen när det gäller fredagens attacker.

– I det här fallet har det varit en viss planering i Belgien. Det ger ett enormt överraskningsmoment och det är svårt för säkerhetstjänsterna som kanske inte jobbar lika tätt som de borde göra, säger Magnus Ranstorp.

Det finns flera skäl till tandemdansen mellan Frankrike och Belgien när det kommer till terrorism. De två länderna sticker ut i terrorismstatistiken.

Fler och fler personer lämnar EU för att resa till konfliktområden runt om i världen, främst till Syrien och Irak. Anledningen är troligtvis proklamationen av "kalifatet" av Islamiska staten i Syrien och Irak under sommaren 2014.

Antalet resande från Frankrike till de två länderna ökade under 2014 med 86 procent. Många av dem reste gjorde det av egen maskin och bekostade resan med egna pengar.

De flesta använde sina äkta dokument, som pass, för att resa, enligt en rapport från Europol, den europeiska polisbyrån.

Hittills har cirka 1 450-2 000 personer rest från Frankrike till Syrien och Irak, och cirka 430-440 från Belgien, enligt Magnus Ranstorp.

Antalet misstänkta personer som anhållits i Europa för religiöst inspirerad terrorism har ökat kraftigt de senaste åren. Från 122 gripanden 2011 till 395 förra året, visar statistik från Europol.

Flertalet av gripandena skedde i Frankrike, följt av Belgien. 188 gripanden i Frankrike, respektive 77 i Belgien.

Statistiken har sin förklaring. De båda länder har mer repressiva judiciella och polisiära befogenheter, säger Magnus Ranstorp. De drar till exempel in pass och åtalar fler för brott mot terrorlagstiftningen.

Dessa individer skickas sedan till överfulla franska fängelser där de radikaliseras.

– I fängelserna har man inga insatser mot radikalisering. Vilket i sin tur innebär att när de kommer ut går de i vissa fall med i terrornätverk, säger Magnus Ranstorp.