I Antalya i Turkiet pågår toppmötet mellan ledarna för världens ekonomiskt mäktigaste länder Foto: Berk Ozkan/AP
I Antalya i Turkiet pågår toppmötet mellan ledarna för världens ekonomiskt mäktigaste länder Foto: Berk Ozkan/AP

Terrordåden präglar toppmötet

Det skulle ha varit fokus på världsekonomin
1:31 min

I Antalya i Turkiet fortsätter i dag toppmötet mellan ledarna för världens ekonomiskt mäktigaste länder inom gruppen G20. Också i dag kommer terrordåden i Paris att prägla mötet.

Terrordåden i Paris har förvandlat G20-toppmötet här i Antalya till något helt annat än vad som var meningen. Det skulle ha varit fokus på tillståndet i världsekonomin kombinerat med diskussioner om klimatfrågan som en förberedelse inför klimatmötet i Paris som inleds om ett par veckor.

Istället är det nu här som ledarna för världens 20 ekonomiskt sett starkaste nationer diskuterar vad som måste eller kan göras efter terrordåden i Paris.

På den här typen av möten är det intressantaste ofta vad som händer utanför själva dagordningen. Och i dag ska bland annat Storbritanniens premiärminister David Cameron hålla ett möte med Rysslands president Putin.

Cameron kommer bland annat att uppmana Putin att koncentrera flygattackerna i Syrien på terrorgruppen IS och att avstå från attacker mot de moderata oppositionsgrupperna i landet.

I går eftermiddag höll USA:s president Obama och Rysslands Putin ett oplanerat möte om Syrien i över en halvtimme. De uppgavs ha enats om att försöka åstadkomma en vapenvila i Syrien, följt av fredsförhandlingar som ska ledas av FN.

Senare i dag kommer Obama tillsammans med David Cameron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och representanter för Frankrike och Italien att hålla ett möte om möjligheterna till ett koordinerat arbete för att åstadkomma en politisk lösning på kriget i Syrien. Och om samordning i försöken att radera ut terrorgruppen IS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".