Här hålls manifestationer för Paris

EU har utlyst en tyst minut i dag klockan 12 för att hedra offren för terrorattackerna i Paris. På flera håll i Sverige hålls manifestationer av olika slag under dagen och framåt. Ekot har sammanfattat en del av dem här, med länkar till P4-stationernas publiceringar.

Efter de fruktansvärda terrordåden i Paris har många svenska kommuner och städer på olika sätt visat solidaritet med Paris. På många platser belystes också olika byggnader i trikolorens färger under lördagen och söndagen för att hedra de drabbade. När världsartisten Madonna framträdde i Globen i Stockholm på lördagskvällen, lyste den i blått vitt och rött och publiken uppmanades att hålla en tyst stund tillsammans med artisterna.

En av de som skickat kondoleanser till Paris är Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård, som skrivit till sin parisiska kollega, borgmästare Anne Hidalgo. I dag klockan 12 håller hon och andra politiker och tjänstemän en tyst minut i Stadshusets park och flaggorna som varit sänkta på halv stång ska gå i topp. Regeringskansliet och den svenska regeringen har också meddelat att de håller en tyst minut. 

Alla kommuner i Blekinge län håller en tyst minut i dag klockan 12, berättar P4 Blekinge. Och i Halland tändes ljus i trikolorens färger i går kväll på Stortorget i Falkenberg, skriver P4 Halland

I Malmö stadshus kommer en kondoleansbok att finnas. Även i Helsingborg kommer en kondoleansbok i stadens kontaktcenter, rapporterar P4 Malmöhus.

Stockholms universitet är en av de arbetsplatser som kommer att uppmärksamma den tysta minuten, det skriver P4 Stockholm. Även Franska skolan håller en tyst minut tillsammans med eleverna. Även Nacka kommuns fullmäktige och verksamhet håller en tyst minut.

I Umeå hålls en manifestation på Rådhustorget under kvällen, skriver P4 Västerbotten. Initiativet kommer från Frankrikes honorärkonsul. Även framför Stadshuset i Sundsvall, på Stora torget, hålls en tyst minut, berättar P4 Västernorrland.

I Norrköping blir det manifestation på Tyska torget från klockan 11.45. Redan under helgen fick Linköpings vattentorn belysning i form av den franska trikoloren, berättar P4 Östergötland.

I Västmanland har Västerås stad öppnat en särskild telefonlinje för människor som vill prata eller ställa frågor efter terrordådet, där en ung kvinna från Västerås dog och en annan skadades, rapporterar P4 Västmanland. Västerås stads kommunstyrelseordförande Anders Teljebäck kommer också att inleda en tyst minut i Stadshusentrén klockan 12.

Det svenska Civilförsvarsförbundet uppmärksammar den tysta minuten med en särskild publicering på sin hemsida, där det finns en särskilt markerad länk till ett dokument med bakgrundsinformation om bland annat radikalisering och vägen till terrordåd.

Texten uppdateras