Gränskontrollen förlängs

1:31 min

Regeringen kommer att förlänga den tillfälliga gränskontrollen som infördes i den 12 november. Det sa inrikesminister Anders Ygeman när han besökte Malmö i dag.

I rask takt marscherade Anders Ygeman runt på Hyllie station, där polisen visade honom hur gränskontrollen fungerar. Sveriges gräns går numera vid Hyllie, en pendeltågsstation i Malmös nyaste stadsdel som växer upp kring Malmö Arena.

På perrong 3 och 4, där tågen från Danmark stannar, står poliser och väntar på nästa tåg. Den tillfälliga gränskontrollen infördes i torsdags och ska gälla till den 21 november, men Anders Ygeman meddelade i dag att regeringen kommer att fatta beslut om en förlängning.

– Då handlar det om en förlängning på 20 eller 30 dagar. Hur lång den här gränskontrollen ytterst blir, det är en fråga om hur väl EU:s yttre gräns fungerar och om andra länder i EU är beredda att ta sitt ansvar för flyktingsituationen, sa Anders Ygeman. 

När fattar ni ett beslut om förlängning? 

– Tidigast på torsdag fattar vi beslut. Vi måste ju då göra en bedömning för ordning och säkerhet. Kvarstår då den situation vi hade förra torsdagen, då kommer vi att fatta ett beslut om förlängning.

Sedan gränskontrollen infördes i förra veckan har betydligt färre flyktingar tagit vägen med färjorna från Tyskland till Trelleborg, som tidigare under hösten har varit den stora vägen in. Under helgen kom till exempel inga ensamkommande asylsökande barn alls till Trelleborg. 

I samband med beslutet om gränskontroll aviserade regeringen också en förändring i Fartygssäkerhetsförordningen som från den 21 november ålägger rederierna och fartygens befälhavare att under straffanasvar kontrollera identiteten på passagerarna. 

Rederierna som trafikerar sträckan Tyskland-Trelleborg valde redan i torsdags att börja med id-kontrollen. Det har gjort att det är tågen från Danmark till Malmö som nu är flyktingarnas huvudväg. På tågen möts de av passkontrollen i Hyllie.

De som inte har inresehandlingar får möjligheten att söka asyl och skjutsas då till Migrationsverkets lokaler på Jägersro. Övriga som inte har rätt att vistas i landet uppmanas att frivilligt ta tåget tillbaka till Danmark. Ett fåtal beslut om avvisning med tvång har också fattats. 

Enligt Migrationsverkets senaste siffror har antalet registrerade asylsökande i Malmö minskat sedan i torsdags när gränskontrollen infördes, men de här siffrorna har varierat tidigare. 

Anders Ygeman anser att de förändrade resvägarna är logiska, men vill inte säga att förändringen var enligt regeringens plan. 

– Vi har gjort en analys, men det är otroligt svårt att förutbestämma de här mönstren och det är svårt att veta hur de reagerar som sökte sig mot Finland och Norge, om de skulle välja att stanna i Danmark och Tyskland, om de skulle ta andra vägar till Finland och Norge eller om de skulle bege sig till Sverige för att söka asyl, säger Anders Ygeman.