Irakexpert om försvagat IS

2:20 min

IS är desperat och försvagat säger Hussein Al-Taee, finsk Irakexpert. Han tror att attackerna genomfördes av en slumrande terrorcell med färdig plan som väcktes till liv för att IS ansåg det nödvändigt.

Terrorattentaten i Paris tyder på att IS är desperat och försvagat efter de militära insatserna mot organisationen den senaste veckan. Det säger Hussein Al-Taee, Irakexpert vid det internationella konflikthanteringsinstitutet Crisis Management Initiative, CMI, i Helsingfors.

– Vi har tidigare sett att när IS är under press och lider förluster i de områden som de kontrollerar, iscensätter de spektakulära attacker på någon annan plats för att internationell uppmärksamhet och internationella resurser ska riktas dit istället, säger Hussein Al-Taee som arbetar med CMI:s medlingsprojekt i Irak, till finska Mtv3:s nyheter.

De slår till när de är hotade, fortsätter han.

– Så har vi sett dem göra när de har varit hotade i till exempel Mosul eller Anbar i Irak. Då är det oftast mot Bagdad de slår till, för att visa att de fortfarande är mäktiga, säger han.

Under dygnet före Parisattackerna återtog kurdiska styrkor med amerikansk hjälp staden Sinjar i norra Irak. Även i Anbar-provinsen befriades ett stort område från IS av den irakiska armén.

Många har under de senaste dagarna talat om den massiva rekrytering som pågår till IS. Men enligt Hussein Al-Taee på CMI har organisationen tvärtom förlorat mycket av sin dragningskraft under den senaste tiden.

– Det kan röra sig om en nittioprocentig nedgång, säger Hussein Al-Taee. Människor tror inte längre på deras ideologi. Men om läget i Europa förvärras, kommer de att öka sina möjligheter att locka människor där att ansluta sig. Och det är det de nu försöker göra.

IS finansierar sig just nu, förutom genom handel med olja, med skattepengar från IS-kontrollerade områden där ännu åtta miljoner människor bor.

Enligt Hussein Al-Taee är det avgörande för IS fortlevnad hur Europa nu reagerar efter de fasansfulla dåden i Paris. Både för deras chanser att rekrytera anhängare, och deras möjlighet att fortsätta sko sig på miljoner människor utan flyktmöjlighet.

– Ett Europa som stänger sina gränser gynnar IS eftersom det skickar ett budskap till dem som nu flyr mot Europa undan IS terror, att de inte har någonstans att ta vägen utan är tvingade att stanna kvar, säger Hussein Al-Taee till Mtv3.

Fotnot: Crisis Management Initiative (CMI) är ett internationellt konflikthanteringsinstitut grundat av Finlands tidigare president, fredspristagaren Martti Ahtisaari. De är baserade i Helsingfors och Bryssel.