Ett slut på kriget dominerade G20-möte i Antalya

1:39 min

I Antalya i Turkiet, avslutades toppmötet mellan ledarna för världens ekonomiska tungviktarnationer inom gruppen G20. Mötet har till stor del handlat om terrorismen i världen och möjligheterna att åstadkomma ett slut på kriget i Syrien. Det var USA:s president Obama som avslutade presskonferensen efter mötet.

”Vår strategi kommer att lyckas, men den kommer att ta tid”, sade USA:s president Obama när han höll en presskonferens inför tusentals journalister här i Antalya i Turkiet.

G20:s toppmöte skulle ha handlat om tillståndet i världsekonomin och förberett inför klimatmötet i Paris som inleds om ett par veckor. Istället kom det nästan helt att domineras av terroristhotet i världen efter attackerna i Paris i fredags.

Möjligheterna att komma fram till ett förhandlat slut på kriget i Syrien diskuterades. Kriget har kostat hundratusentals liv och bildat bakgrund till framväxten av terrorgruppen IS.

De västliga ledarna har använt tiden här i Antalya till en rad möten med Rysslands president Putin. De inser alla att en fredsöverenskommelse i Syrien kommer att kräva en medverkan av den syriske presidenten al Assads allierade Ryssland.

Barack Obama, Storbritanniens David Cameron och Tysklands Angela Merkel har alla hållit enskilda möten med Putin. David Cameron förklarade efter sitt möte i dag, att det fortfarande finns stora skillnader i inställningen mellan Ryssland och väst, men att skillnaderna minskar och att väst är beredd att kompromissa. Grundfrågan är vilken roll Syriens president al Assad ska ha i en framtida syrisk ledning.

Det som möjligen kan vara på väg är en överenskommelse om att al Assad får finnas kvar under en övergångsperiod, men att han därefter försvinner, efter ett ryskt ultimatum.