Moms gör flyktingboenden dyrare

2:10 min

Företag och kommuner som upplåter lokaler till flyktingboenden riskerar att drabbas av en skattesmäll. Anledningen är att lokalerna inte anses momspliktiga vilket gör att inte heller momsen vid till exempel renoveringar får dras av.

Gagnefs kommun får en oväntad utgift på 2,4 miljoner kronor på sitt HVB-hem.

– Det innebär att vi har lite mindre pengar varje år att driva boendet för. Pengar till att bedriva vård och ta hand om våra flyktingbarn, säger Torstein Tysklind,  ekonomichef i Gagnef.

Det handlar om en dom i Högsta förvaltningsdomstolen förra månaden som slog fast att uthyrning av rum till ensamkommande flyktingbarn, HVB-hem är skattebefriad eftersom boendet ska räknas som en så kallad stadigvarande bostad. Det innebär att moms inte får läggas på hyran, och momsen på renoveringarna för att ställa i ordning boendet får därför inte heller dras av, och kostnaderna ökar.

Samtalen till Sveriges Kommuner och Landsting och Svenskt Näringsliv blir allt fler från medlemmar som menar att Skatteverket har övertolkat domen.

– Det är väldigt många företag som just nu är i färd med att göra ganska stora insatser för att upplåta lokaler, och det är ju risk att det blir totalt stoppat eller bromsas in, säger Anna Sandberg Nilsson, skatteexpert på Svenskt Näringsliv. 

Enligt Svenskt Näringsliv får företag som nu hyr ut tidigare kontorslokaler, hotell och stugbyar till olika typer av flyktingboenden, inte bara HVB-hem, besked från Skatteverket att de inte får dra av moms. 

Anna Sandberg Nilsson tror att det kan medföra att företag inte får ihop kalkylen för flyktingboenden. 

– Så de kanske avstår från att upplåta lokaler som de har tillgängliga för den här typen av flyktingbostäder. 

På Skatteverket är Lena Hiort af Ornäs Leijon rättslig expert. Hon säger att avdragsrätten för moms på inköp ska gälla för hotellverksamhet. 

– Det gäller också för uthyrning till Migrationsverket, det är generella regler. Det innebär att de som hyr ut rum i hotellrörelse har avdragsrätt för sina inköp. 

Det finns exempel där de som driver en hotellverksamhet och sedan har börjat hyra ut till Migrationsverket där ni har ansett att det här är en stadigvarande bostad, och att man då måste göra om sin deklaration. Har ni tolkat det fel? 

– Skatteområdet omfattas av absolut sekretess och det gör att jag inte kan yttra mig i ett enskilt fall, säger Lena Hiort af Ornäs Leijon.