EU:s utrikesministrar om Paristerror

2:13 min

Terrorn i Paris dominerade EU:s utrikesministermöte i Bryssel idag. Efter mötet uttryckte EU:s utrikeschef Federica Mogherini oro för ökade spänningar efter attackerna i Frankrike.

– Jag har delat med ministrarna min rädsla för att europeiska samhällen kan tro att det är mångfald som försvagar eller hotar oss. Egentligen är det rädslan för mångfald som kan förstöra våra samhällen inifrån, sa EU:s utrikeschef på en presskonferens här i Bryssel.

Flera utrikesministrar vittnar om stor solidaritet med Frankrike, och även förståelse för de franska motattacker mot IS. Men enligt Margot Wallström hade utrikesministrarna inte i första hand fokus på militära frågor.

– Jag tyckte att det var ett starkt stöd för den politiska och diplomatiska vägen framåt, säger Wallström till Ekot.

Men efter det som hände i Paris pratar Slovakiens minister om att övervaka varenda muslim och Polen pratar om att de inte vill ta emot flyktingar efter det som har hänt. Vad betyder detta för EU-samarbetet?

– Vi måste faktiskt skilja på det som sker med de stora flyktingströmmarna. De flesta av dessa människor flyr också från terrorismen och våldet.

– Sedan måste man alltid vara väldigt försiktig när det gäller säkerheten och försöka garantera, så långt som möjligt, att det inte kommer in kriminella och våldsamma element - självklart! Men att göra den här direkta sammankopplingen blir väldigt farligt och väldigt felaktigt också.

Finlands utrikesminister Timo Soini håller med sin svenska kollega om att det är direkt fel att koppla samman flyktingvågen med terrorism. Samtidigt sällar han sig till de som varnar för ett möjligt slut för EU:s passunion Schengen.

– Om vi inte har bra övervakning vid våra yttre gränser kommer det sluta med att varje enskilt land bevakar sina egna gränser. Det är förstås effektivt, men det innebär också slutet för Schengen, säger Timo Soini.