Valrörelsen i USA präglas av terrorn i Paris

1:36 min

Primärvalsdebatten i USA påverkas av terrorattentaten i Paris. Flera av de republikanska kandidaterna kräver att USA ska göra mer militärt och att USA ska vara ännu mer restriktiva att ta emot flyktingar.

Det här är ett krig, sa Jeb Bush igår.

– Vi behöver skapa en flygförbudszon och säkra områden, stödja irakiska och kurdiska styrkor, återuppta samarbete med sunniledare. Vi måste lyssna på befälhavarna, det här är krig, sa Jeb Bush, som också föreslagit att USA enbart skulle ta emot kristna flyktingar från Syrien, en uppfattning som delas av Ted Cruz och Ben Carson, två av de så kallade högerkristnas favoriter.

Marco Rubio, på väg upp i opinionsmätningarna, föreslår att USA ska be sina allierade att åberopa artikel fem i Natostadgan.

– Det här var en klar attack på en av våra Nato-allierade, sa Rubio.

Marco Rubio har, som Jeb Bush, kritiserat att Obama vill begränsa NSA:s möjligheter till övervakning.

Republikanernas båda ledande kandidater just nu, Donald Trump och Ben Carsons är redan ifrågasatta för grunda utrikespolitiska kunskaper.

Trump påstod på ett möte dagen efter attackerna i Paris att Obama vill att USA ska ta emot 250 000 flyktingar. Vanvettigt sa Trump om den lögnaktiga siffran och tog tillfället i akt att plädera mot vapenkontroll:

– Ingen hade vapen i Paris utom skurkarna, sa Trump.

Ben Carson vill samla en militär koalition och skicka amerikanska soldater till Syrien och Irak, men kunde inte svara igår på vem han skulle kontakta först eller hur många soldater som behövs.

– Det vore dumt att låtsas att att jag har all den kunskap som krävs och om andra hävdar att de vet allt, så är det också dumt, sa Ben Carson.