"Vi är alla offer, vi precis som fransmännen"

2:27 min

Många av de människor som kommer till Europa nu är på flykt undan just den terror som drabbade Paris i förra veckan.


– Det är hemskt där. IS gör hemska saker. De dödar människor för ingenting, säger läkaren Muhammed som har flytt med sin familj från den IS-kontrollerade staden Mosul i norra Irak.

Han skyndar längs järnvägsspåret som leder från norra Grekland in i Makedonien och bär sin dotter, 1,5 år i famnen. Intill går hans fru. De är båda läkare från Mosul, en stad i norra Irak som togs över av IS sommaren förra året.

– IS låter ingen lämna staden, men vi lyckades fly med risk för livet, säger Muhammeds fru.

De går från bussen som de åkt med från Aten förbi volontärerna som delar ut matpåsar och information om hur de ska ta sig vidare mot Österrike.

Muhammed och hans fru är oroliga för hur händelserna i Paris ska påverka dem som flyktingar.

– Vi har hört att Frankrike har stängt sin gräns och att Tyskland kanske gör samma sak.

– Kanske tänker de att alla muslimer är terrorister. Men det är ju just IS terror som vi har flytt ifrån, säger Muhammed.

I går sa åklagare att fingeravtryck från en av självmordsbombarna i Paris stämmer överens med fingeravtycken som lämnats av en man som passerade genom Grekland i oktober. De andra terroristerna kommer enligt franska myndigheter från Frankrike och Belgien.

Men politiker i flera länder har redan kopplat samman terrordåden i Paris med flyktingströmmen genom Europa. Bland annat har Polens regering sagt att man inte tänker ta emot några flyktingar enligt EU:s kvotsystem utan särskilda säkerhetsgarantier.

Under träden vid järnvägsspåret, alldeles innan Grekland övergår i Makedonien, försöker Sam från Damaskus samla ihop sin grupp. De är alla från Syrien och nu är det deras tur att fortsätta färden. Sam hoppas på att komma till Tyskland.

– Vi är alla offer, vi precis som fransmännen. Vi dödas av vårt eget folk, säger han.