Kubaner fastnar i Centralamerika

1:41 min

Nicaragua och Costa Rica har hamnat i konflikt över nästan 2000 kubanska migranter som försöker passera Centralamerika på väg till USA

De senaste månaderna har alltfler kubaner försökt ta sig till USA eftersom många tror att det automatiska uppehållstillstånd som kubaner ges vid den amerikanska gränsen snart kommer slopas.

– Nicaragua fördömer Costa Ricas beslut att skicka hit tusentals kubanska migranter. Att Costa Rica gett kubanerna transitvisum är deras beslut som de bör ta ansvar för, de kan inte låta kubanerna forcera vår gräns, sa Rosario Murillo, regeringens talesperson och president Daniel Ortegas fru till nicaraguanska medier igår

Egentligen handlar konflikten mellan Costa Rica och Nicaragua om två helt andra länder – nämligen USA och Kuba. Sedan kalla kriget ges kubaner i stort sett automatiskt tillstånd att stanna i USA om de sätter sin fot på amerikansk mark.

Men de har blivit svårare att ta sig dit sjövägen eftersom den amerikanska kustbevakningen stoppar många kubanska migranter redan till sjöss, vilket gjort att allt fler nu försöker resa landvägen. 

De flyger till Ecuador, som inte begär något inresevisum, och betalar sedan smuggelligor som transporterar migranterna upp till den amerikanska gränsen. 

De nästan 2000 kubaner som nu fastnat i Costa Rica anklagar Nicaragua att samarbeta med den kubanska regeringen genom att medvetet stoppa de kubanska migranternas väg upp till den amerikanska gränsen.

De senaste månaderna har tusentals kubaner gjort resan av rädsla för att det automatiska uppehållstillståndet kommer försvinna när Havanna och Washington nu återupprättar sina diplomatiska relationer.

I så fall kommer det i framtiden bli lika svårt för kubaner att ta sig in i USA som det är för resten av de latinamerikanska migranterna.