Svåra beslut för flyktingar

2:13 min

Många av flyktingarna som kommit till Sverige de senaste dagarna måste med kort betänketid fatta livsavgörande beslut på grund av de nya gränskontrollerna. På Migrationsverkets transitcenter i Jägersro i Malmö funderar flyktingar som ännu inte sökt asyl på vad de ska göra.

Det är kallt och mörkt och afghanskan Parvin och hennes fem små barn kan inte tillbringa natten på transitentret i Jägersro. Tälten som står på parkeringsplatsen håller inte måttet för en natt i novemberkylan. Söker hon asyl och sätter sig på en av bussarna som går till Stockholm är hon rädd att hon aldrig kommer till Finland. Där väntar hennes 14-åriga dotter som rest tre månader tidigare, berättar hon. Parvin frågar alla hon kan om råd.

Parvin vill inte bo i Sverige och hon vågar inte heller lita på att äldsta dottern får komma hit eftersom hon redan sökt asyl i Finland. Hon funderar på att ta döttrarna med sig tillbaka till Danmark som hon kom ifrån.
Jag försöker få henne att göra intervjun längre bort från generatorn som för oväsen men hon är rädd för polisen som finns på andra sidan tälten. Hon vet inte vem hon kan lita på.

– Afghanistan, Afghanistan, Afghanistan, säger Mahdi Jafarri, en 16-årig pojke som står intill visar foton på krig och elände.

Varje bild är från Afghanistan. Han har mobiltelefonen fylld med foton på lik som för att påminna sig om vad det är han vill bort från. Han står tillsammans med Parvin och diskuterar hur de ska göra.

– Finland är bra för barn, säger Mahdi.

Han är irriterad på gränskontrollerna som ställer till det för honom. Han reser ensam men har vänner i Finland som han vill till. Han kom med färjan från Tyskland och vet inte om han ska åka tillbaka dit i stället för att söka asyl i Sverige. Klockan tickar och på andra sidan tälten väntar bussen. En sittplats i värmen kan verka lockande i novemberkylan men kan också betyda att drömmen om Finland krossas.