Frankrikes president Hollande, en gråtande kvinna under franska flaggan vid en av attentatsplatserna, USA:s utrikesminister John Kerry. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Under förmiddagen träffas den franske presidenten och USA:s utrikesminister John Kerry. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

USA och Frankrike i möte om attacker mot IS

Hollande: Uppnå resultat som redan dröjt förlänge
2:02 min

I Frankrike och Belgien fortsätter polisjakten efter de terrorister som fortfarande är på fri fot efter fredagens attentat i Paris.

USA:s utrikesminister John Kerry anlände i går kväll till Paris för att träffa Frankrikes president.

– Vi kommer aldrig att låta dessa mördare uppnå sina avskyvärda mål, och vi kommer att besegra Daesh, sa den amerikanska utrikesministern John Kerry framför den amerikanska ambassaden i Paris som var upplyst i franska flaggans färger.

Han använde den arabiska benämningen Daesh för extremistgruppen IS så som franska ledare konstant väljer att göra.

President Hollande sa ju i sitt tal inför parlamentet i går att han så snart som möjligt vill träffa både USA:s president Obama och Rysslands president Putin för att uppmana dem att samarbeta för att tillintetgöra extremiströrelsen IS.

– Vi måste slå samman våra styrkor för att uppnå ett resultat som redan dröjt för länge, sa den franske presidenten och mötet med utrikesminister Kerry vid nio-tiden i dag är ett första steg.

Hollande sa också att Frankrike ska intensifiera sina attacker mot IS i Syrien.

Fem av de döda attentatsmännen är nu kända, fyra av dem är fransmän, den femtes identitet är fortfarande inte helt fastställd. Polisen har hittat en lägenhet som en av dem hyrt i förorten Bobigny utanför Paris och har där beslagtagit mobiltelefoner och sim-kort.

Minst en av dem som deltog i attentaten söks fortfarande framför allt i Belgien, och där har kvällens fotbollsmatch mellan Belgien och Spanien ställts in, på rekommendation från myndigheterna på grund av det spända säkerhetsläget.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".