Inrikesminister Anders Ygeman på presskonferens angående gränskontroller
Foto: Henrik Montgomery/ TT

Anders Ygeman om svenska hjälpen till Frankrike mot IS

"Vi står sida vid sida med Frankrike"
1:32 min

Utrikesnämnden sammanträdde idag på Stockholms Slott.
Inrikesminister Anders Ygeman var den som kommenterade mötet som handlade om läget efter terrorattackerna i Paris och att Frankrike nu begär militär hjälp av övriga EU-länder.

– Självklart är Sverige berett att hjälpa Frankrike i den situation som uppstått. Vi står sida vid sida med Frankrike. Sen hur och vilka former den hjälpen ska ta, det får vi föra en dialog med Frankrike om, säger Anders Ygeman.

Vad kan man tänka sej att det kan blir form av hjälp från Sverige?

– Det beror ju på vad fransmännen efterfrågar och vilka förmågor det finns. Idag är vi ju Frankrike behjälpliga med utbyte av information och saker som handlar om utredningen i Paris.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra är också positiv till Frankrikes begäran om militär hjälp.

– Jag tycker vi ska vara beredda att hjälpa Frankrike och ställa upp i europeiska sammanhang nu. Och nuär det närmast upp till regeringen och försvarsministern under dagen att också berätta vad Sverige i så fall kan göra. Vi får ta en diskussion om vad vi i så fall kan ställa upp med och då måste regeringen komma med sin bedömning, säger Anna Kinberg Batra. 

När det gäller planerad skärpning av lagstiftningen för att bekämpa terrorism vill regeringen och Anders Ygeman snabba på flera av dom förslag som tagits fram i den nationella strategin mot terrorism.

– Lagstiftningen om terrorkrigsresor kommer att läggas på riksdagens bord innan jul, Anders Ygeman.

Moderaterna är beredda att ställa sej bakom regeringens förslag för att skynda på genomförandet av t.ex. förstärkning av den nationella insatsstyrkan och ökade möjligheter för Säkerhetspolisen att avlyssna krypterad kommunikation säger Anna Kinberg Batra.

– Det jag vill se det är att regeringen snabbt kommer med konkreta förslag. Och då är vi Moderater beredda att sträcka ut en hand för att också genomföra dom i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".