Fakta: Här är polisens farliga grepp

Att lägga tryck mot en persons rygg, så som vittnesmål tyder på att polisen gjort i fallet Sinthu, är totalförbjudet enligt kriminalvårdens samordnare. Även Polishögskolans utbildningsmaterial tar upp risken för kvävning i samband med sådana grepp.

– Allt tryck i området kring skuldror, ryggrad och svank är totalförbjudet. Om man lägger tryck här hämmar man andningen. Det räcker med ett litet tryck, det handlar inte att lägga på hela kroppsvikten, utan minsta lilla tryck, säger Jonas Lexell, kriminalvårdens samordnare för insatsverksamhet.

Kvävning och cirkulationskollaps kan, enligt Polishögskolans utbildningsmaterial inträffa om en person under ett utsträckt tidförlopp ligger ner, om något eller några av följande förhållanden råder:

  • Personen ligger på mage och är fängslad med händerna på ryggen.
  • Personen trycks ner mot underlaget med belastning på rygg, buk eller bröstkorg.
  • Personen är så placerad att han inte kan röra sig.

Under 90-talet uppmärksammades en rad dödsfall i samband med polisingripande. En gemensam faktor var att de gripna placerats på mage och utsatts för tryck på ryggen.

Instruktionerna för hur ingripanden ska gå till ändrades. I snart 20 år har alla polisstudenter fått lära sig att det är farligt att hålla fast en person på mage och sätta sig på överkroppen.

– Det påverkar andningen, speciellt om man har hög puls och ytlig andning, säger Jonas Lexell.

Hör Ekot granskars tidigare rapportering om polisens dödliga grepp i Fallet Johan Liljeqvist här nedan.