Fallet Sinthu: Bevisen som åklagaren blundar för

Trots stora blödningar på ryggen och vittnesuppgifter menar åklagaren att inget tyder på att Sinthu Selvarajah utsatts för tryck mot ryggen under polisens insats. Just den sortens grepp har poliser sedan 90-talets uppmärksammade dödsfall instruerats till att undvika.

När chefsåklagare Lena Lithner lade ner förundersökningen och friade alla poliser som varit inblandade i det våldsamma ingripandet mot Sinthu Selvarajah skrev hon:

”Inget har framkommit som tyder på att någon suttit på eller över mannen när han befann sig i rummet.”

Ekots granskning visar att chefsåklagare Lena Lithners påstående inte stämmer.

Tre vittnen berättar nu att Sinthu Selvarajah låg fasthållen på mage med tryck på ryggen.

Obduktionsprotokollet visar dessutom att han hade stora blödningar just där vittnena säger att polisen hade sitt knä.

Läkaren Fredrik:

"När jag ser in i rummet ligger patienten på mage. En polis sitter gränsle över hans ryggslut. En annan polis, civilklädd, sitter strax ovanför patientens axel med benet över ryggen. Jag hör att han har ansträngd andning. Jag tittar i en till två minuter."

Sjuksköterskan Mikael Karlsson:

"En polis hade knä i ryggen på patienten. Mitt i ryggen. Jag vet inte hur polisen ser ut, men det var en av de civilklädda. Han hade ett knä där när jag kom och sedan såg jag det i några minuter. Det är först efteråt som jag reflekterat över att det skulle vara farligt. Det såg ut som det var hårt tryck."

Vårdpersonal:

"Efter en stund så blev det lugnt. Polisen öppnade dörren och då tittade jag in. Då låg patienten på mage med handfängsel och händerna bakom ryggen. En polis hade ett knä mot ryggen. Sedan lät det som han spydde och gurglade."

Under 90-talet uppmärksammades en rad dödsfall i samband med polisingripande. En gemensam faktor var att de gripna placerats på mage och utsatts för tryck på ryggen.

Instruktionerna för hur ingripanden ska gå till ändrades. I snart 20 år har alla polisstudenter fått lära sig att det är farligt att hålla fast en person på mage och sätta sig på överkroppen.