Michael Baden vid mikroskåpet, protokoll och porträtt på Sinthu. Foto: Bo-Göran Bodin/Sveriges Radio, Privat.
1 av 5
Michael Baden ä rmycket kritisk mot de slutsatser som drogs efter den svenska undersökningen. Foto: Bo-Göran Bodin/Sveriges Radio, Privat.

Experter avfärdar officiell dödsorsak i fallet Sinthu

Dödssättet och dödsorsaken är fel, det säger den amerikanske rättsläkaren Michael Baden som för Ekots räkning granskat dokumentationen som rör Sinthu Selvarajahs död.

– Jag är förvånad över den officiella dödsorsaken, säger han.

Flera rättsmedicinska experter har för Ekots räkning undersökt vad som hände när Sinthu Selvarajah dog vid ett våldsamt polisingripande på en psykiatrisk avdelning i Västerås.

Samtliga experter avfärdar teorin som förs fram i det officiella obduktionsprotokollet.

Ingen av de svenska rättsmedicinska experterna är beredda att uttala sin kritik på band.

Priset att kritisera en kollega är allt för högt, uppger de och påminner om det så kallade Osmo Vallo-fallet.

I början av 2000-talet pågick en öppen strid inom Rättsmedicinalverket om utredningarna efter Osmo Vallos död vid ett våldsamt polisingripande i Karlstad.

Ekot har därför sökt kontakt med utländska experter. Michael Baden, en av USA:s mest kända rättsläkare, har kostnadsfritt granskat dokumentationen som rör Sinthu Selvarajahs död.

Michael Baden har tidigare varit bland annat chefsrättsläkare i New York City och varit involverad i en lång rad stora fall, bland annat granskningarna av morden på John F Kennedy och Martin Luther King.

De senaste åren Michael Baden varit expert i bland annat de uppmärksammade utredningarna av skjutningarna i Ferguson och Eric Gardners dödsfall vid ett polisingripande i New York.

– Med all respekt anser att jag att den dödsorsak och det dödssätt som obducerande rättsläkare skrivit inte är korrekt, säger Michel Baden.

I det officiella obduktionsprotokollet slås fast att Sinthu Selvarajah dog sedan han dragit ner kräkningar i lungorna:

"Sammanlagt talar fynden och omständigheterna för att Sinthu Selvarajah har avlidit på grund av syrebrist (kvävning) efter inandning av magsäcksinnehåll under polisingripandet. Själva dödsfallet anses som olyckshändelse.”

Min slutsats är att dödsorsaken är fel. Han dog inte för att han andades in magsäcksinnehåll. Han dog för att han inte kunde andas, för att han var fasthållen med tryck på ryggen, säger Michael Baden.

Det trycket finns beskrivet av personer som såg vad som inträffade. Vid obduktionen syntes även omfattande blödningar mellan skulderbladen och ryggslutet.

När förundersökningen mot de poliser som var inblandade i Sinthu Selvarajahs död lades ner i april, skrev den ansvariga åklagaren Lena Lithner att det inte fanns något som tydde på att poliserna använt den livsfarliga metod som innebär att bröstkorgen trycks ihop när den gripne personen hålls fast mot golvet.

Ekot har i dag avslöjat att åklagarens påstående inte stämmer.

Tre vittnen har sett hur en polisman under flera minuter tryckte sitt knä i ryggen på Sinthu Selvarajah. Vid obduktionen hittades också stora blödningar mellan skulderbladen, just där vittnen sagt att polismannens hade sitt knä.

– Vittnenas uppgifter om tryck på övre delen av ryggen och tryck på ryggslutet är helt överensstämmande med obduktionsfynden med stora blödningar på de områdena. Sådant tryck förhindrar diafragman från att röra sig, vilket i sin tur orsakar traumatisk kvävning, säger Michael Baden.

Michael Baden anser dessutom att den svenske rättsläkaren som obducerade Sinthu Selvarajah drog alldeles för stora växlar på att det fanns kräkningar i luftvägarna.

– Att det finns magsäcksinnehåll i lungorna, särskilt små mängder som är fallet här, är vanligt efter att en person avlidit. Det kan bli så efter exempelvis hjärt- och lungräddning, säger han.

– Det kan också hamna magsäcksinnehåll i luftvägarna efter döden. Det finns mekanismer i kroppen som förhindrar att magsäcksinnehåll hamnar i lungorna när du är vid medvetande. Men efter döden slutar de att fungera. Det här är ett vanligt fenomen i livets slutskede, men för den skull ska man inte tro att det är något som orsakar döden, säger Michael Baden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".