100 000 finländare har dåligt ölsinne

Vissa blir så konstiga när de dricker öl, vin eller sprit. Förklaringen är en specifik förändring i en gen, visar finsk forskning.

Alkohol påverkar oss olika. De flesta blir glada, dansanta eller kanske lite sentimentala.

Men det finns också de som bara blir konstiga; impulsiva och oberäkneliga. De "tål" inte alkohol eller - på ren svenska - de har dåligt ölsinne (oavsett vad som finns i glaset).

Föga förvånande finns fenomenet även i Finland och där har forskare nu - tack vare ett unikt register - identifierat en sak som dessa människor har gemensamt: en specifik förändring, en punktmutation, i den gen som kodar för serotonin 2B-receptorn.

Exakt vad denna gen gör vet inte forskarna, men de har tidigare kopplat förändringar i denna gen till ett impulsivt beteende.

– Resultaten tyder på att personer med denna förändring är mer impulsiva av naturen, även i nyktert tillstånd, säger en av forskarna bakom studien, Roope Tikkanen, i en kommentar.

Förändringen finns hos 2,2 procent av den finska befolkningen, vilket innebär att över 100 000 finländare har den. Att den är lika vanlig i Sverige är dock inte säkert, eftersom den finska genpoolen är mer homogen än den svenska.

Studien publiceras i Translational Psychiatry.