Sverige begär att Egypten ökar säkerhetskraven inom luftfarten

1:09 min

Sverige och andra europeiska länder kan komma att ställa högre säkerhetskrav på länder som Egypten framöver, säger Ingrid Cherfils, luftfartsdirektör vid Transportstyrelsen.

Den ryska federala säkerhetstjänsten, FSB, uppger att spår av sprängmedel har hittats kring det ryska planet som kraschade i Egypten. Det gör att Sverige nu begär förhöjd säkerhet.

– Högre säkerhetskrav kommer att ställas på flygplatser runtom i världen. Det kan innebära restriktioner på hur man får flyga till Egypten, eller om man kan flyga överhuvudtaget, säger Ingrid Cherfils, luftfartsdirektör vid Transportstyrelsen.

Uppgifterna om att man funnit spår av sprängämnen i det ryska planet som kraschade i Egypten har lett till spekulationer om att någon med tillträde till flygplatsen har kunnat ta sig förbi flygplatsens säkerhetskontroller.

Sprängämnet kan ha förts in med ett bagage eller i samband med lastning, säger Ingrid Cherfils.

– Men att det är någon som är bekant med flygplatsen och som har bidragit till det här det kan man nog räkna med. Det är den slutsatsen man kan dra.

Sverige har begärt ett skriftligt svar på vilka åtgärder Egypten har vidtagit för att öka säkerheten och kontrollerna av de egyptiska flygplatserna.

– Vi har bett att få ytterligare information om vilka säkerhetshöjande åtgärder den egyptiska flygfartsmyndigheten har vidtagit på de egyptiska flygplatserna.

Transportstyrelsen hoppas på ett svar från Egypten redan den här veckan.