Stefan Löfven kommenterar Sveriges hjälp till Frankrike

1:42 min

Sverige och alla andra EU-länder sa i dag ja till Frankrikes begäran om hjälp efter terrorattackerna i Paris.

– Sverige står nu tillsammans med Frankrike i solidaritet och vi har meddelat att vi står redo att ge dem stöd om det efterfrågas, säger statsminister Stefan Löfven.

Hur allvarligt är det att Sverige nu erbjuder sig att hjälpa ett land som befinner sig i krig, det sätter ju också Sverige i en sådan situation?

– Nej, vi är inte i krig på det sättet. Frankrike har råkat ut för detta. Det skulle kunnat vara något annat land och det förstår vi alla nu EU:s medlemsländer, att nu så får vi hjälpas åt och när då Frankrike ber om hjälp i den här situationen så säger vi "ja det ska ni få". Men nu får Frankrike återkomma till vad det är de vill ha hjälp med så får vi återkomma till det då, säger Stefan Löfven.

Är det inte väldigt mycket hjälp? Det sägs ju i EU:s fördrag att det ska vara med alla till buds stående medel. Vad är det Sverige kan bidra med?

– Det finns olika delar i EU:s fördrag som man kan hämta stöd i men nu ska Frankrike återkomma med vad det är för hjälp man vill ha. De har uttryckt att de vill ha hjälp men det är ju inget som vi kan utforma vårt stöd ifrån utan vi måste veta vad det är Frankrike vill ha hjälp med så får vi ta ställning till vad det är vi bäst kan bidra med, säger Stefan Löfven. 

Kristdemokraterna har föreslagit att Sverige ska hjälpa till med JAS-plan. 

– Jag tycker att det är väldigt tidigt. Att börja spekulera nu vad som skulle vara bäst med några dagars mellanrum det är inte rätt, säger Stefan Löfven. 

Och han påpekar också att Sverige faktiskt redan är med i kampen mot terrororganisationen IS.

– Vi är ju med i koalitionen så vi har ju ungefär 35 rådgivare, utbildare, i norra Irak och det kommer ju regeringen att begära en förlängning av till hela året 2016, säger Stefan Löfven.