Agneta Ramberg om kraftsamlingen mot IS

2:37 min

Kombinationen av terrordåden i Paris och sprängattentatet mot det ryska passagerarplanet över Sinai har lett till att vi nu ser en militär kraftsamling mot IS. Spelplanen är förändrad och vi börjar skymta vad som kan bli en bred internationell koalition mot de som kallar sig Islamiska staten.

Vi har två stater nu - Frankrike och Ryssland - vars medborgare har blivit direkt drabbade, mördade, av IS och som nu har all motivation i världen för att vedergälla med kraft och trappa upp sina militära insatser.

Båda franska och ryska stridsplan har varit upp och bombat över Raqqa i Syrien, IS "huvudstad", och den stad där Frankrike säger att besluten om terrordåden i Paris togs och planerna smiddes. Ryssland har dessutom attackerat IS-mål i Aleppoprovinsen och Idlib med kryssningsrobotar.

Frankrike har ett hangarfartyg på väg mot östra Medelhavet för att förstärka den franska insatsen, och Moskva och Paris har enats om samarbeta och samordning i den militära kampen mot IS.

Samtidigt har Frankrike som första EU-land någonsin åberopat EU:s solidaritetsklausul och bett om de andra EU-länderna om stöd.

Och från USA har det sagts idag att USA och Turkiet kommer att inleda en gemensam operation för att få bort IS från den sista biten territorium de håller längs gränsen mellan Syrien och Turkiet.

– En sträcka på 98 kilometer, sade USA:s utrikesminister John Kerry idag.

Terrordåden i Paris och de intensifierade franska och ryska militära insatserna har satt tryck på USA att agera mer kraftfullt mot IS. Den USA-ledda koalitionen har ju flygbombat IS-mål i Syrien och Irak i över ett år, men den strategin har inte lett till mycket mer än att man naggat IS territorium i kanterna.

Kerry och president Obama har låtit lite defensiva de senaste dagarna, de har försvarat sin strategi och framhållit att IS både har stoppats från vidare framfart i regionen och faktiskt förlorat en del territorium.

Men efter Paris råder ett nytt läge, och från amerikanskt håll talar en rad bedömare om läget nu som en potentiell "tipping point" - det läge där något händer som förändrar tänkandet. De jämför det med läget efter 11 september-attackerna i USA 2001.

När Frankrikes president Francois Hollande omedelbart efter dåden i Paris kallade det för en "krigshandling" spekulerades det i att Nato-medlemmen Frankrike skulle åberopa Natos paragraf 5, den ömsesidiga försvarsklausul som säger att ett väpnat angrepp på ett Natoland är ett angrepp på alla.

Det gjorde man inte. Man åberopade istället EU:s solidaritetsklausul och beskrev det som ett "politiskt" åberopande. Frankrike vill ha stöd och avlastning. Det är EU:s mest militärt aktiva land, med trupper i bland annat Mali, Sahel och Centralafrikanska republiken - förutom den militära insatsen mot IS och det ökade behovet av militär på gatorna i Frankrike.

Frankrike vill ha avlastning, antingen i form av stöd i insatsen mot IS, eller på någon av de andra fronter där landet är involverat.

– Frankrike kan inte göra allt, sade försvarsminister Jean-Yves Le Drian efter EU-mötet idag.