EU kritiseras för stängsel

1:24 min

I dag släppte Amnesty en ny rapport där de starkt kritiserar EU för bland annat dom stängsel som rests vid gränser som den mellan Ungern och Serbien. 

Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för migration och flyktingfrågor på Amnesty International säger att det blir allt svårare för människor i nöd att söka skydd.

– Det blir bara svårare och svårare för människor att ta sig till skydd, det ska vara möjligt att ta sig vidare in till EU, det finns EU-gemensam lagstiftning som är väldigt tydlig med att vi inte får sätta upp hinder.

Hundratusentals människor söker sig till Europa och Madelaine Seidlitz menar att de åtgärder EU tagit till vid gränserna inte har lett till en minskad ström av människor utan i stället måste fler ta mer riskfyllda vägar

I Amnestys rapport föreslås en rad åtgärder, bland annat en generösare syn på familjeåterförening samt att fler ska kunna söka asyl på ambassader utanför EU och på så sätt komma in i ett EU-land på ett riskfritt sätt.

– Hanteringen blir hårdare. Vi har fler avtal med länder utanför EU, det byggs fler rent fysiska murar och också att själva språkbruket är mer och inte mindre repressivt och det är en väldigt farlig utveckling, säger Seidlitz.

Både Amnesty och UNHCR har flaggat för att helgens attacker i Paris ska leda till att människor som är på flykt beskylls för dåd de inte har något att göra med.

Förutom hat och förföljelse skulle konsekvensen av sån retorik bli att länder vidtar åtgärder som gör det ännu svårare för människor att ta sig till Europa.