Polisen nekas ta del av information om misstänkta sexualbrottslingar

2:01 min

Rättsväsendets arbete för att stoppa sexuella övergrepp via nätet möter motstånd. Vissa företag som står bakom mobilappar lämnar inte ut viktiga uppgifter om misstänkta personer till polis och åklagare. 

– Det kan ta betydligt mer än de sex månader som vi har på oss innan de motsvarande uppgifterna raderas hos teleoperatören här, säger överåklagare Marianne Ny vid utvecklingscentrum i Göteborg.

Vad tycker du om det?

Det är ett jättestort bekymmer, det är helt enkelt bara så, säger Marianne Ny.

Den kanadensiska appen KIK är en av de mest populära apparna bland unga. Men hit hittar även vuxna som vill utnyttja barn sexuellt. Men när polisen vill få tag på uppgifter om en misstänkt gärningsman från KIK, måste de, efter ett beslut i Högsta Domstolen i Kanada, ansöka om internationell rätthjälp. Något som tar lång tid och ibland hinner polisen inte ut få ut viktig information från teleoperatörer.

Kammaråklagare Tomas Mattsson arbetar med ett stort ärende med 100 flickor mellan 5 och 14 år som utsatts för sexualbrott över nätet där förövaren tagit kontakt med dem just via appen KIK.

– I de sämsta fallen har vi fått lägga ner för att vi inte hittar en gärningsman.

Har du varit med om detta?

– Ja, det har jag varit med om.

Han fortsätter:

– Jag sitter med i ett nätverk med It-relaterad brottslighet och där ingår åklagare från hela landet och det är ett riksproblem i Sverige, säger Tomas Mattsson.

Att de servrar som rymmer uppgifter om misstänkta gärningsmän finns utomlands kan leda till att polisen inte ens inleder förundersökning om brotten. Överåklagare Marianne Ny igen:

– Det får konsekvenser att man aldrig ens gör försök att identifiera gärningsmannen, man gör aldrig ens försök att nysta i något som mycket väl kan vara betydligt allvarligare än vad det såg ut som i inledningsskedet.

Nu har Åklagarmyndigheten påbörjat ett arbete för att utreda om man kan snabba på processen för ansökan om rättslig hjälp så att åklagarna kan få ut uppgifter från KIK och andra appar innan de raderas hos svenska teleoperatörer.

Ekot har sökt KIK i Kanada för en kommentar utan framgång.