Mer än 2/3 av danska grisar bär nu på husdjurs-MRSA. Foto: Snapboot (CC BY 2.0)
1 av 3
Mer än 2/3 av danska grisar bär nu på husdjurs-MRSA. Foto: Snapboot (CC BY 2.0)
Professor Hans Jørn Kolmos vid Syddansk Universitet. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
2 av 3
Professor Hans Jørn Kolmos vid Syddansk Universitet varnade för MRSA-epidemin redan 2008.
77-årige Preben Svankiær smittades av husdjurs-MRSA. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
3 av 3
77-årige Preben Svankiær infekterades av husdjurs-MRSA och tvingades visa smittokort i vården.

Epidemi av grissmitta råder i Danmark

2:12 min

Mer än två tredjedelar av Danmarks miljontals grisar är smittade av antibiotikaresistenta MRSA-bakterier. Bara förra året ökade antalet människor som infekterats med 50 procent.

För att vårda drabbade krävs isoleringsavdelningar och dyra mediciner. Men de åtgärder som hittills gjorts stoppar inte epidemin varnar forskare.

Antalet danska patienter som drabbats av multiresistenta stafylokockbakterier, så kallad MRSA, där vanlig penicillin inte biter ökade från 2000 till 3000 fall förra året och det är från danska grisar de flesta nya fallen stammar, enligt professor Hans Jørn Kolmos vid Syddansk Universitet.

– Vi har mellan 5-10 dödsfall i Danmark pga MRSA, men det är bara toppen av isberget, de flesta upptäcks inte, enligt professor Hans Jørn Kolmos.

Bakterien kan ge variga sår. De kan också orsaka blodförgiftning och skada inre organ. 10 000 danskar bär uppskattningsvis på husdjursvarianten av MRSA utan att veta om det, eftersom de flesta inte blir sjuka.

Den finns på huden och inne i näsan och störst risk löper de som jobbar med grisproduktion eller bor med någon som gör det. Grisbönder läggs numer in på isoleringsavdelning på danska sjukhus, men bakterierna sprids allt mer i samhället. De kan finnas på dörrhandtag eller kundvagnen i snabbköpet.

77-årige Preben Svankiær skrapade upp armen när han for omkull härom året på ett cykellopp. Den svullnade snabbt upp och penicillin hjälpte inte. Orsaken var husdjurs-MRSA, fast han inte varit nära någon gris.

Även hans treåriga barnbarn och son och svärdotter smittades. Det krävdes totalsanering av huset och landstället tre gånger, starka antibiotika sorter och sprittvättning dagligen från topp till tå i månader för att slutligen bli botad. Men han känner sig inte säker än.

– Kan den komma igen, det är ju en tämligen farlig bakterie, säger Preben Svankiær.

Det har riktats skarp kritik mot danska Livsmedels- och jordbruksministeriet från Statsrevisorerna, för att man inte tog problemet på allvar i tid. Professor Hans Jørn Kolmos varnade redan för sju år sedan vad som höll på att hända.

Att slakta tiotals miljoner smittade danska grisar och sanera alla gårdar skulle idag kosta miljardbelopp och ödelägga den viktiga exportindustrin, så enligt Kolmos får man nu istället skapa små områden som är smittfria först och sedan expandera tills grisarna är MRSA-fria som i Sverige.

– Man ska skapa en ren produktion, alltså skapa ett mini-Sverige som man sedan expanderar, anser professor Hans Jørn Kolmos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista