Grisbonden Kjell Morten Dahlgren i norska Verdal drabbades av MRSA-smitta i vintras och nästan konkurs. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
1 av 2
Grisbonden Kjell Morten Dahlgren i norska Verdal drabbades av MRSA-smitta i vintras och nästan konkurs.
Björn Bengtsson på Statens Veterinärmedicinska anstalt. Foto: Marit Pringle SVA
2 av 2
Björn Bengtsson på Statens Veterinärmedicinska anstalt. Foto: Marit Pringle SVA

Norge försöker utrota svin-MRSA

2:08 min

En stor del av grisarna i ett flertal länder i Europa bär på antibiotikaresistenta MRSA-bakterier som också kan infektera människor. Danmark är hårt drabbat till exempel, men Sverige verkar åtminstone hittills ha klarat sig och Norge tänker bli det första landet som utrotar smittan i svinindustrin

Grisbonden Kjell Morten Dahlgren i norska Verdal föder upp tusentals smågrisar årligen. Men i vintras konstaterades att grisarna bar på resistenta MRSA-bakterier trots att han nästan aldrig gett dem någon antibiotika. Det visade sig vara han själv som smittat dem. 170 suggor slaktades, 1100 smågrisar gasades och destruerades och stallarna fick saneras från golv till tak.

Norska staten täckte miljonkostnaden för djuren, men inte för lån och inkomstbortfall, så Kjell Morten Dahlgren befarade konkurs när hans försäkring inte täckte MRSA. Fast fodringsägarna var beredda att ge honom en chans och nu är de superrena stallarna fulla av suggor som ska betäckas igen. För att bli av med sin egen MRSA har han sanerat hemmet ett otal gånger, sprittvättat kroppen dagligen och tagit en stark antibiotikakur. Men han räknar med att göra en miljonförlust på grund av MRSA-smittan.

– Det här är en grej som inte svinproducenten kan betala för. Vi kan göra jobbet, men vi vill inte ha räkningen, säger Kjell Morten Dahlgren.

Han välkomnar norska politikernas plan att bli först i världen att utrota de antibiotikaresistenta bakterierna från svinindustrin, men vill ha full kostnadstäckning när han hjälper till att skydda befolkningen från husdjurs-MRSA, som i värsta fall kan infektera sår, ge blodförgiftning och slå ut inre organ när vanliga penicillinsorter inte biter.

Alla norska grisar provtas för MRSA och det verkar hittills som att det norska försöket lyckas, men det är dyrt.
– Resultaten tyder på att sanering i svinbesättningar är möjligt, men det är en kostbar strategi, säger enligt Carl Andreas Grøntvedt på Veterinærinstituttet

I Sverige däremot görs bara stickprovtagningar, så någon garanti att det inte förekommer MRSA-bakterier på någon grisgård i Sverige kan inte Björn Bengtsson på Statens Veterinärmedicinska anstalt ge.

– Nej det är ju det som är risken att vi har en situation där vi har en låg förekomst av MRSA bland våra besättningar, säger Björn Bengtsson på SVA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista