Cilla Benkö.
Cilla Benkö, Sveriges Radios vd. Foto: Henrik Montgomery/TT.

"EU-förslag hotar journalistik"

En rad vd:ar för stora medieföretag och utgivarorganisationer manar svenska politiker att agera mot ett förslag till EU-direktiv, som bland annat syftar till att förhindra industrispionage och skydda affärshemligheter.

Om förslaget genomförs skulle det begränsa möjligheterna till undersökande journalistik och inskränka allmänhetens rätt till information, anser vd:arna i en artikel på Dagens Nyheters debattsida.

Starka, internationella företag skulle få fler rättsliga verktyg för att förhindra en oberoende journalistisk granskning enligt skribenterna. Och förslaget skulle troligen påverka svenska journalister som är verksamma i andra EU-länder.

Förslaget förhandlas nu mellan EU-kommissionen, rådet och Europaparlamentet. 

Undertecknarna, bland andra Hanna Stjärne, vd för Sveriges Television, TV4-Gruppens vd Carsten Almqvist och Sveriges Radios vd Cilla Benkö kräver att regeringen, riksdag och Europaparlamentariker agerar "innan det är för sent".

"Direktivet måste innehålla ett tydligt och uttryckligt undantag för journalister och journalistiskt arbete för att skydda rätten till pressfrihet och garantera en fri och granskande journalistik", skriver de i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista