Han är ledaren bakom terrorattackerna

2:06 min

27-årige Abdelhamid Abaaoud pekas ut som ledaren bakom de koordinerade terrorattentaten i Paris.

Han ska ha nära kopplingar till extremistgruppen Islamiska statens ledare och har till och med iscensatt sin egen död.

Imorse slog polisen i Frankrike till mot det som kan ha varit hans gömställe i Saint Denis.

Han kallas en av islamiska statens främsta bödlar i franska radiokanalen RTL, belgiske Abdelhamid Abaaoud eller Abo Omar al-Baljiki som han heter i jihadistkretsar.

27-åringen med ursprung i Marocko växte upp i Molenbeek i Belgien. Samma område pekas nu ut som ett extremistfäste där planerna för de koordinerade terrorattackerna i Paris gjordes upp.

För västerländska säkerhetsmyndigheter blev han bland annat känd när han körde lemlästade kroppar till en massgrav i Syrien och skröt om sitt verk i ett filmklipp.

I extremistgruppens egen propagandatidning berättade han att han enkelt kunde åka mellan Belgien och Syrien och planera dåd - mitt framför näsan på polisen. Vid ett tillfälle ska han ha stoppats av polis som kände igen honom från bilder i media, men sedan ha släppts.

Till och med familjemedlemmar uttalade sig positivt när det förra året kom uppgifter om att Abdelhamid Abaaoud kunde ha dödats i strid Syrien.

– Vi ber till Gud om att Abdelhamid faktiskt är död, sade hans äldre syster Yasmina till tidningen New York Times.

Men det var han inte.

Under hela året har han varit jagad av polis efter att ha kopplats till olika terrordåd, och alla spår har lett till Syrien där han tros ha befunnit sig tillsammans med bland annan sin nu 14-årige lillebror som familjen säger att han kidnappat med sig till striderna. Brodern har sedan dess omnämnts som den yngste jihadisten i världen.

Men den som tror att Abdelhamid Abaaoud växte upp i misär i Belgien och därför radikaliserades gör det enkelt för sig. Familjen har hela tiden bott i en av Molenbeeks finare områden, Abaaoud studerade under gymnasietiden på en av Bryssels mest prestigefyllda skolor.

Vad som fick honom att resa till Syrien och ingå i extremistgruppen IS kan inte familjen svara på. Själv har han sagt att han efter att ha sett muslimer lida under flera år vill krossa de som han menar motsätter sig islam och Allah.