Allt yngre barn utsatta för sexualbrott på nätet

2:14 min

Allt fler barn är utsatta för sexuella övergrepp via nätet. Det säger samstämmigt polis, åklagare och experter som Ekot har talat med. Just nu pågår ett antal större härvor runt om i landet. Och det är allt yngre barn som är utsatta.

– Jag vet att det finns barn som har varit 5-6 år som de har pratat med, säger Ulrika Hammarin som arbetar som utredare vid Citypolisen i Stockholm.

Hon fortsätter:

– Jag har haft en nioåring här för inte så länge sedan. Så fort man får sin telefon eller får använda sin dator och kan chatta med okända, vare sig man vill eller inte, så kommer barnen stöta på de här.

I hela landet pågår just nu många utredningar som berör barn som är utsatta för sexuella övergrepp via nätet. I Sollentuna pågår ett mål där de 100 brottsoffren är småflickor mellan fem och 14 år.

I Ulricehamn pågår en lika stor härva där en man i 45-årsåldern sitter häktad, misstänkt för övergrepp mot över 100 barn.

Även i Göteborg utreds ett ärende där förövaren misstänks ha utnyttjat många småflickor.

– I det här ärendet har det varit målsägare som har varit väldigt unga, säger Anna Jansson som utreder ärendet vid polisen i Göteborg.

– De tycker att det är jobbigt att prata om detta. De skäms. Vi har målsägare som inte vill kännas vid, fast vi kan visa att man har skickat bilder, att man har gjort det här, för det är så jobbigt att prata om det.

Anna Jansson vill förmedla till de vuxna att de måste ha lite koll på sina barn - vad är det de gör på sina rum? Kanske är det inte helt nödvändigt att barnen har mobilen med sig när de ska sova?

– Ibland kan man känna att de barnen som blir utsatta för det här emellanåt känner sig ensamma, att de inte är sedda. Det är viktigt att få sina barn att känna sig sedda så de inte känner att de behöver få den bekräftelsen från någon på nätet.

Ifjol anmäldes 1 400 barnpornografibrott och utnyttjande av barn för sexuell posering. Det är en ökning med 64 procent i jämförelse med 2013, enligt Brottsförebyggande rådet. Ökningen beror nästan helt på ett fåtal större ärenden.

Utredare Ulrika Hammarin menar att det alltid lönar sig att polisanmäla.

– Har man skickat en bild, jag förstår att det är jättejobbigt. Men det är aldrig för sent att sätta stopp, säger Ulrika Hammarin.