Folkpartiet vill stärka militära insatsen i irakiska Kurdistan

1:48 min

Folkpartiet vill se att mer utrustning för transporter och sjukvård ska skickas till de kurdiska styrkorna; Peshmerga, från Sverige.

Jan Björklund tycker även att stödet även ska omfatta vapensändningar.

Folkpartiledaren menar att Sverige bör förse Peshmerga med utrustning.

– Här finns det färdiga förband som har en hög motivation. De skyddar och försvarar sina egna folkgrupper, men de saknar utrustning, säger Jan Björklund.

Sverige har redan ett 30-tal man i irakiska Kurdistan som hjälper till med utbildning i sjukvård och annat. Nu vill Folkpartiet förutom vapen satsa mer på sådant som sjukvård, minröjning och transportfordon till de kurdiska peshmergastyrkorna.

– De saknar utrustning. De har stor motivation och slåss för sitt folks överlevnad. De har varit framgångsrika, men de saknar kunnande och utrustning. De behöver vårt stöd, säger Jan Björklund.

Folkpartiet vill ha en så snabb förstärkning som det bara går. Men för att kunna göra det krävs en bred enighet i riksdagen, betonar Jan Björklund.

– Jag har lyssnat och hör att det finns en bred acceptans bland riksdagens partier för att öka insatserna i Mellanöstern. Alla ser att den Islamiska staten måste besegras.

Det svenska stödet ska gå direkt till kurderna och inte via den irakiska regeringen i Bagdad. En dialog med regeringen måste till, men det bör räcka, menar Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson.

– Samtidigt ska vi veta att flera länder som USA, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien stöttar kurderna, Peshmerga, militärt redan så att jag tror det finns ganska goda möjligheter att få ett positivt svar där.