Studio 15, extrasändning. Foto: Sveriges Radio
Pågående extrasändning i Studio 15. Foto: Sveriges Radio

Säpo: Terrormisstänkt anhållen i sin frånvaro

Säpo höjde i dag terrorhotnivån till den högsta någonsin i Sverige. En man är anhållen i sin frånvaro misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

– Det indikerar att man inte vet var han är någonstans, säger Magnus Ranstorp.

Beskeden lämnades i dag vid en presskonferens klockan 18, som hölls av Säpochefen Anders Thornberg tillsammans med Mats Sandberg, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning.

Terrorexperten Magnus Ranstorp kommenterade presskonferensen i Ekots studio.

– Det intressantaste är att en man är anhållen i sin frånvaro. Det indikerar att man inte vet vart han är nånstans. De har inte sagt något om husrannsakningar eller annat sök.

– Men Säkerhetspolisen höjer inte hotnivån om det inte föreligger skäl till det.

På presskonferensen sas också att allmänheten tills vidare inte kommer påverkas.

– Mellan raderna verkar det som att det börjar röra på sig i de här miljöerna, säger Magnus Ranstorp och tillägger att han inte är orolig.

Före detta justitieminister Beatrice Ask hoppas att beskedet ska skapa mer trygghet i Sverige.

– Att myndigheterna agerar gör att tryggheten ökar. Jag tycker det är bra att man återkommande gör en bedömning av hotbildsnivån. Att myndigheterna är på tå och gör sitt yttersta. Det är klart man ska ta det på allvar. Säpo har gjort bedömningen att det är värre i dag än i går, säger hon.

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, hoppas att fler kommuner nu ska ta fram konkreta handlingsplaner.

–Jag känner att arbetet mot terrorismen har flera ben. Det Säpo berättar nu är ett väldigt konkret hot. Men det kommer också handla om att fler nu måste ta sitt ansvar och arbeta förebyggande, säger Mona Sahlin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".