Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför höjer Säpo hotnivån i Sverige

2:16 min

En man är anhållen i sin frånvaro i en utredning rörande förberedelse till terrorbrott, uppger Säpo vid en presskonferens.

Även polisen deltar i sökandet efter den man som är anhållen i sin frånvaro. Polisen har som följd av höjningen också ökat sin närvaro, bevakning och tillsyn på publika platser, säger Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen, Noa.

Höjningen av terrorhotnivån beror på att Säkerhetspolisen tagit emot konkret underrättelseinformation som gjort att de inlett en förundersökning om förberedelse till terrorbrott.

– Vi är i ett intensivt operativt skede och arbetar med analysera och bedöma den inkomma informationen, säger säkerhetspolischef Anders Thornberg.

Det var strax före klockan fyra på eftermiddagen som Säkerhetspolisen meddelade att Sverige höjt terrorhotnivån från tre, till fyra, från förhöjt hot till högt, på en femgradig skala.

Några minuter efter klockan sex ikväll klev tre män in i den journalisttäta lokalen och satte sig bakom en beige bord. Det var säkerhetspolischef Anders Thornberg, Mats Sandberg, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), och Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen, Noa.

Säkerhetspolisen ansvarar för förundersökningen under ledning av chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål Agnetha Hilding Qvarnström.

Säkerhetspolisen har ett direkt samarbete med Noa som bedömt att allmänheten för närvarande inte påverkas av höjningen av hotnivån.

Islamiska Staten (IS) har sedan sommaren 2014 uppmanat till attentat i Europa. Underrättelser och nyligen genomförda attacker i Europa har ökat IS:s avsikter att utföra fler attacker, enligt Säkerhetspolisen, som också gör bedömningen att det finns aktörer som både har avsikter och viljan att genomföra attacker i Sverige.

–- Våldbefrämjande Islamism utgör fortsatt det högsta hotet mot Sverige. Sverige bedöms vara ett legitimt mål för sådana aktörer, säger Anders Thornberg.

Enskilda individer kan också komma att inspireras av genomförda attacker. Ytterligare en dimension i hotbedömningen är att personer inom den våldbefrämjande islamismen i Sverige uttalats sig positivt till dåden Paris. Dessutom har Sverige en hel del återvändande från krigets Syrien och Irak, säger Anders Thornberg, och fler kan förväntas att återvända.

– Det råder ett svårbedömt läge mot bakgrund av det jag just sagt, säger Anders Thornberg

Höjningen av hotnivån är inte direkt kopplad till händelserna i Frankrike och Belgien, och inte heller till att Danmark också höjt hotnivån under onsdagen, säger Thornberg.

– Sverige är inte ett prioriterat mål, men ändå legitimt, säger Mats Sandberg, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), som ansvarar för att ta fram hotbildsbedömningar för Sverige och svenska intressen utomlands. NTC består av representanter från FRA, Must och Säkerhetspolisen.

Det är de samordnade attackerna i Paris som får säkerhetsorganen att revidera sin bild av de grupper som vill genomföra attentat mot Sverige.

– Vad vi såg i Paris var att man har förmågan genomföra attentaten på ett relativt komplext sätt jämfört med vad vi sett tidigare under sent 2014, tidigt 2015. Då var det enstaka attentatsmän som använde sig av stickvapen eller skjutvapen. Här såg vi ett mer samordnat och komplext attentat, säger Mats Sandberg.

Säkerhetspolisen jobbar med nationella och internationell kontakter för att bedöma hotnivån.

För två veckor sedan övade Noa tillsammans med Säkerhetspolisen med att höja hotbilden från tre till fyra, säger Mats Löfving.

De senaste åren har polisen också stärkt sitt samarbeta med både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Om något skulle hända har polisen också en färdig utredningsorganisation tillsammans med Säkerhetspolisen som ligger i beredskap, säger Löfving.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista