Uppgifter: Hjärnan bakom attackerna i Paris död

1:42 min

Minst två människor har dödats och åtta gripits i en jättelik operation i jakten på förövarna bakom terrordåden i Paris. Oron för fler dåd sprider sig samtidigt, och flera länder höjer säkerheten.

Hundratals beväpnade poliser deltog i gryningsräden mot en lägenhet i Parisförorten Saint-Denis, efter misstankar om att den man som pekats ut som hjärnan bakom terrorattackerna, Abdelhamid Abaaoud, fanns i bostaden.

Minst två personer dödades under ingripandet, bland dessa en manlig misstänkt och en kvinna som sprängde sig själv i luften.

Tidigare ikväll hördes en ny kraftig explosion i Saint-Denis. Det var enligt BFMTV polisen som oskadliggjorde en granat som hittats i lägenheten.

Washington Post rapporterar, med hänvisning till två underrättelsekällor, att Abdelhamid Abaaoud dödades i räden, men enligt åklagaren har man ännu inte fastställt identiteten på de döda.

– Åklagaren bekräftade inte att Abdelhamid Abaaoud skulle ha dött i den här väldigt stora polisräden som pågått under förmiddagen och morgonen, säger Ekots utsände Maria Sjöqvist på plats i Paris.

Polisen misstänker emellertid att kvinnan som sprängde sig är kusin till Abdelhamid Abaaoud.

– Just nu ser man upplysta fönster i den här lägenheten där rättstekniker nu undersöker det som finns kvar där för att bland annat fastställa identiteten på vilka som var där inne, säger Maria Sjöqvist på onsdagskvällen.

Åtta personer greps under den flera timmar långa operationen, men alla har inte identifierats än.

– Jag tror den franska polisen vet väldigt mycket mer än de gör sken av, det ligger i deras intresse att vara vaga i sin information, säger säkerhetsanalytikern Margaret Gilmore på brittiska tankesmedjan Royal United Service Institute, till TT.

Flera källor uppger för Reuters att ingripandet stoppade en nära förestående terrorattack mot finansdistriktet La Défense i västra Paris.

Margaret Gilmore tycker den franska polisen och säkerhetstjänsten har situationen under kontroll, och tror operationerna kommer leda till en lång rad gripanden.

– Jag tycker att man har fått tag på flera nyckelpersoner överraskande fort. Polisen har inte att göra med ensamvargar, utan folk som kommunicerar. Vissa förövare är döda, man har deras datorer och bankkonton, man vet vem som betalar dem och har en lång rad ledtrådar att följa upp.

Terrordåden i Paris skapar internationella rysningar. Danska polisen har höjt sin beredskap från "förhöjd" till "markant förhöjd", den näst högsta nivån. Ett stort antal poliser skyndade till Köpenhamns internationella flygplats på onsdagen sedan en misstänkt väska hittats, det visade sig sedan vara falskt alarm.

I USA fick ett Air France-flyg som var på väg från Washington DC till Paris sätta kurs mot Halifax i Kanada. Ett annat Air France-plan på väg mot den franska huvudstaden omdirigerades till Salt Lake City. Skälet uppges vara bombhot.

Italien har höjt sin beredskapsnivå till två, den högsta nivån så länge landet inte står under direkt angrepp. 700 soldater har placerats ut i Rom för att öka säkerheten, bland annat i tunnelbanan och Vatikanen.

Samtidigt varnar tysk polis för att antalet potentiella terrorister växer. Från landet har minst 750 personer rest för att kriga i Syrien eller Irak, varav en tredjedel har återvänt till Tyskland, enligt Reuters.