Foto: Fredrik Varfjell/AP
Norges statsminister Erna Solberg utrikesminister Börge Brende på en presskonferens i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell/AP

Mord på norsk gisslan fördöms

"Han blev gravt misshandlad i fångenskap"
1:31 min

Norges regering fördömer IS efter att terrororganisationen tycks ha mördat en norsk gisslan. Dessutom avslöjade regeringen i går kväll att den 48-årige norrmannen blev svårt misshandlad av sina kidnappare.

– Han blev gravt misshandlad i fångenskap. Bilder och videor på misshandeln blev skickade till oss, tillsammans med krav om lösensumma, sa Norges utrikesminister Börge Brende på en presskonferens i Oslo i går kväll.

Enligt tidningen VG krävde IS tiotals miljoner kronor som lösen för gisslans liv.

Den 48-årige norrmannen gav sig på egen hand in i Syrien i januari i år.

Han blev kidnappad och verkar ha blivit flyttad mellan olika grupper i Syrien innan han hamnade hos IS.

I september i år offentliggjordes att mannen var IS gisslan, och i går offentliggjorde terrororganisationen bilder på det som ser ut som två mördade män; en norsk och en kinesisk gisslan.

Norska regeringen sa i går att man inte har några skäl att tvivla på att bilderna är äkta.

– Regeringen fördömer, å det starkaste, mordet på en norsk medborgare. Detta är en föraktlig och barbarisk handling, säger Norges statsminister Erna Solberg.

Däremot säger att statsministern att det är en absolut princip för Norge att säga nej till terroristernas krav om att betala för gisslans liv.

– Vi betalar ingen lösensumma. Det skulle sätta fler norrmän i fara, och det skulle i så fall finansiera terror och bryta mot våra internationella förpliktelser, säger Erna Solberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".