Anders Ygeman om höjda terrorhotsnivån i Sverige

1:33 min

Säkerhetspolisen höjer beredskapsnivån i Sverige från 3 till 4 på en femgradig skala. Inrikesminister Anders Ygeman ser allvarligt på situationen och pekar på flera skäl till att nivån höjs.

Samtidigt delas en bild på den misstänkte mannen ut till poliser i yttre tjänst, enligt Ekots källor.

Det handlar bland annat om attackerna i Paris och den misstänkte man som anhållits i sin frånvaro för förberedelse till terrorbrott.

– Om den här personen inte befinner sig i Sverige ska myndigheterna naturligtvis se till att han inte kommer in till Sverige, och om han försöker komma in till Sverige att han kan gripas, säger Anders Ygeman.

Är det i själva verket andra saker som påverkar beslutet om den höjda terrorhotnivån, exempelvis personer som varit stridande för IS och som återvänder till Sverige? Enligt uppgift ska det finas 120 personer som återvänt.

– Det är en del av den sammanvägda bedömningen som Säkerhetspolischefen i dag har gjort.

Och hur ska allmänheten reagera inför det här?

– Jag tycker det är viktigt att allmänheten känner till att hotnivån har höjts. Samtidigt är det viktigt att allmänheten inte känner oro och rädsla. Låter vi oss falla undan för rädslan, då har terroristerna vunnit en första seger.      

Inrikesminister Anders Ygeman har i dag informerat oppositionspartierna om den höjda terrorhotnivån.

Regeringen tar imorron beslut att förlänga gränskontrollerna med ytterligare 20 dagar.

Regeringen lägger också en rad förslag till riksdagen före jul, däribland förbud mot terrorresor, att tillåta Säpo att genomföra hemlig avlyssning även på samtal via appar och att begränsa uttag av nya svenska pass.

Anders Ygeman säger att han är villig att samtala med oppositionen även om andra åtgärder.

– Jag sätter mig gärna ner med Moderatledaren och diskuterar igenom formerna för hur vi ska kunna gå vidare tillsammans med en bra lagstiftning.

När gör ni det?

– Det får vi återkomma till med formerna, men vi stänger inga dörrar för oppositionen i det här läget. Vi måste kunna hålla ihop mot terrorn. Det är vi överens om, säger Anders Ygeman.