IS har dödat sina gisslan - norrman och kines

1:06 min

IS har dödat två av sina gisslan, en norrman och en kines, det uppger i dag terrororganisationen på en av sina hemsidor. Uppgifterna rapporteras av flera norska medier, men har ännu inte bekräftats av det norska utrikesdepartementet.

Uppgifterna kommer alltså från IS självt, och består av en bild som publicerats på en av organisationens propagandahemsidor. På bilden ska två personer ligga under en banderoll varpå det står "exectued", alltså avrättade.

Enligt uppgift ska sedan tidigare IS ha haft två norrmän i fångenskap. Vem av dem som blivit dödad är alltså ännu inte bekräftat, men enligt norska medier rör det som om en 48-årig man. Han ska ha blivit kidnappad av IS i januari tidigare i år.

Själva dödandet ska enligt IS ha ägt rum redan för två månader sedan, men uppgifterna offentliggjordes alltså i dag.

IS har tidigare krävt en stor lösensumma för att släppa norrmannen och den enligt uppgift 50-åriga kinesen. Exakt hur stor summa IS krävt är okänt, men det ska ha rört sig om motsvarande tiotals miljoner kronor.

I samband med att kraven på lösensumma kom höll Norges statsminister Erna Solberg en presskonferens i september. Hon sa då att Norge varken kan eller vill ge efter för terrorister och att Norge inte kommer att betala några lösensummor.