Polisen uppmanar till ökad uppmärksamhet

1:29 min

Att Säpo har höjt terrorhotnivån innebär bland annat att polisen hoppas att allmänheten är uppmärksam på sin omgivning.

– Det är klart att jag blir lite mer eftertänksam. Jag bor i Malmö normalt men är här och jobbar i dag. Det säger Ulrika Nolke från Malmö, på jobbresa i Stockholm.

Vad tänker du när du hör det här?

– Jag blir lite mer försiktig så klart. Jag åker ofta tåg mellan Malmö och Köpenhamn. Det känns obehagligt, men man kan inte tänka på det hela tiden så jag försöker leva som vanligt, säger Ulrika Nolke.

Stockholmspolisen menar att den höjda beredskapen inte ska påverka allmänheten. För i nuläget handlar det om ökad övervakning i form av fler poliser vid vissa platser, objekt och byggnader.

Men det här kommer att anstränga polisens personalresurser, säger Kjell Lindgren, talesperson för Stockholmspolisen.

– Naturligtvis så kommer det att vara arbetsuppgifter som får ligga och vänta. Men gemene man ska inte drabbas. Om man begär omedelbar hjälp så kommer vi alla fall, det är en styrka som vi inte rubbar på av den här anledningen, säger han.

Hur länge håller ni den här beredskapen?

– Uppdraget är att gripa den här personen så det får ta den tid det tar. Vi lär hålla på tills vi har ett svar på var han finns och att han är gripen.

Och nu ser polisen gärna att allmänheten är mer uppmärksam på sin omgivning.

– Jag tror säkert att många människor ser saker, hör saker, upptäcker saker som man kanske inte har reflekterat över tidigare. Men man kanske gör det idag. Har man funderingar, oro eller känner otrygghet - ring till polisen och berätta vad man har sett eller upplevt eller vad man känner, säger Kjell Lindgren.